Kabel Deutschland maakt vlotte beursstart

Adrian von Hammerstein, ceo van Kabel Deutschland, luidde maandag de openingsbel op de beurs van Frankfurt (Foto AFP)

Kabel Deutschland maakt een vlotte start op de beurs van Frankfurt. Het aandeel van het kabelbedrijf stijgt maandag, kort na de middag, 0,9 procent in een dalende markt.

(tijd) - Kabel Deutschland, tot op heden Europa's grootste beursoperatie van het jaar, trok tegen 22 euro naar de beurs. Dat is de lage kant van de vork 21,5-25,5 euro waartegen de 34,5 miljoen aandelen de voorbije weken werden aangeboden. Het vraag naar de aandelen was meer dan twee keer groter dan het aanbod.

Op basis van de prijsvork bedroeg de ondernemingswaarde (marktkapitalisatie + nettoschuldpositie) van Kabel Deutschland 4,98 tot 5,34 miljard euro. Dat is 7,9 tot 8,5 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) van 630 miljoen euro in 2009. Ter vergelijking: de Belgische sectorgenoot Telenet noteert tegen 7,6 keer zijn bedrijfskasstroom, aldus KBC Securities.

De eerste koers van Kabel Deutschland klokte een halve euro hoger af op 22,50 euro (+2,3%). Daarna ging het aandeel tot 3,75 procent hoger, waarna de winst om 12.40 uur terugviel tot 0,9 procent op 22,20 euro.

Met een opgehaald kapitaal van 759 miljoen euro tekent Kabel Deutschland voor Duitslands grootste beursoperatie sinds havenoperator Hamburger Hafen und Logistik in november 2007 naar de beurs trok. De beursintro was goed voor 1,17 miljard euro.

OVERNAMEBOD

De beursgang doet het belang van de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Providence Equity Partners verwateren van 88 procent tot 61,7 procent. De durfkapitaalverschaffer uit Rhode Island en andere aandeelhouders verwierpen vorige maand volgens een bron van Bloomberg een overnamebod van zowat 5,5 miljard euro. Zij verkozen een gedeelde beursintroductie. 'John Hahn, de topman van Providence, moet echt wel in de groei van de business geloven om zo'n bod af te slaan', zei Richard Alden, de gewezen topman van het Spaanse kabelbedrijf Cableuropa, aan Bloomberg.

Volgens PricewaterhouseCoopers zullen de internetaansluitingen via de kabel in Duitsland tussen 2009 en 2013 meer dan verdubbelen. De concurrerende DSL- en VDSL-technologie zou een pak trager groeien.

DUITSE MARKT

Kabel Deutschland is de grootste kabelnetoperator van Duitsland. Unitymedia, het nummer twee, werd midden november 2009 voor 3,5 miljard euro overgenomen door het Amerikaanse media- en kabelconcern Liberty Global. Liberty is in ons land de hoofdaandeelhouder van Telenet. De overnameprijs van Unitymedia waardeerde het bedrijf uit Mechelen toen op 26 euro. Telenet noteert vandaag 2,8 procent lager op 21,29 euro.

Liberty wordt nu ook gelinkt aan Kabel Baden-Württemberg (Kabel BW), het nummer drie van de Duitse kabelmarkt. De Amerikanen zouden Kabel BW en Unitymedia willen samenvoegen.

Sebastien Rousseau

(c) De Tijd (tel: +32 2 4231757; fax: 32 2 4231815)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud