Kinepolis sluit CinemaxX-debacle na tien jaar af

Kinepolis heeft zijn minderheidsbelang in de Duitse sectorgenoot CinemaxX eindelijk van de hand gedaan. Tien jaar lang zat de Belgische bioscoopgroep met de miskoop opgescheept. Kinepolis zal de verkoopprijs, op vraag van koper H+Z Beteiligungs, pas in februari communiceren.

(tijd) - Kinepolis telde begin 1999 112 miljoen euro neer voor een belang van 30 procent in CinemaxX. De groep financierde de overname met een kapitaalverhoging tegen een koers van 108 euro. De investering bleek een enorme miskleun. Na enkele Duitse winstwaarschuwingen besliste Kinepolis zijn belang te laten verwateren tot 25 procent en CinemaxX grotendeels af te boeken en de aandelen te verkopen.

Voor de resterende participatie van 25 procent werd echter geen koper gevonden. De aandelenkoers van CinemaxX kalfde ondertussen verder af en de groep bleef de verliezen opstapelen. In 2001 besliste Kinepolis daarom de bittere pil te slikken en de investering op nul te zetten. De 25 procent in CinemaxX kwam in de boeken als een financieel verlies van 18 miljoen euro.

Het resterende, verwaterde belang van 12,61 procent vindt tien jaar na datum eindelijk een koper in het Duitse H+Z Beteiligungs. 'We waren niet gehaast. We hebben het juiste moment en de juiste prijs afgewacht', reageert Kinepolis-woordvoerster Myriam Dassonville.

De transactie levert Kinepolis een meerwaarde op. Voor de opbrengst is het wachten tot 19 februari, wanneer de bioscoopgroep zijn jaarcijfers rapporteert. H+Z Beteiligungs vroeg Kinepolis de overnameprijs niet onmiddellijk vrij te geven. De overdracht van de drie miljoen aandelen gebeurt in drie schijven.

SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud