KPN bevriest investeringen in België

Base is een deel van KPN ©Lieven Van Assche

'Het is twijfelachtig of het nog zinvol is verdere investeringen te doen in de telecommarkt in België, nu de liberalisering is gestokt.' Dat heeft bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN in Brussel gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn bedrijf.

(tijd) - België behoort met Duitsland tot de belangrijkste buitenlandse markten voor KPN. Het Nederlandse concern is de nummer drie op de Belgische markt, onder meer via zijn mobiele telefoniebedrijf BASE.

KPN telt in ons land vijf onderdelen. Naast BASE gaat het om Getronics, SNT, Tele2/KPN Belgium en Newtel Essence. Alles samen stelt het Nederlandse bedrijf in België 1.700 mensen tewerk. De gezamenlijke omzet bedroeg in 2007 zowat 850 miljoen euro, waarvan het leeuwendeel (613 miljoen) van BASE komt. 

KPN heeft tot nu 2 miljard euro in de Belgische markt geïnvesteerd en had plannen voor nieuwe investeringen, zei Scheepbouwer gisteren in Brussel op de nieuwjaarsreceptie van zijn bedrijf. Maar het telecombedrijf is inmiddels 'teleurgesteld in de vooruitzichten van de Belgische markt', sprak de topman.

Scheepbouwer haalde onder meer aan dat de Belgische retailmarkt voor breedbandinternet niet concurrerend is. 'In het zuiden van het land is nu een Belgacom-monopolie, in het noorden is het een monopolie van Telenet en Belgacom.' KPN telt in ons land 130.000 klanten voor snel internet. 

De zakelijke markt is er volgens de topman nog slechter aan toe. Daarom werd vorig jaar de stekker uit Sympac getrokken. Het bedrijf leverde internationale gsm-diensten aan multinationals.

Scheepbouwer verklaarde dat Sympac de concurrentie met Belgacom niet aankon, omdat de voormalige monopolist zijn concurrenten hoge kosten aanrekent voor verbindingen via zijn netwerk. KPN en Mobistar klaagden deze praktijk al aan. De Raad voor de Mededinging onderzoekt de zaak. 

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud