Kwartaalcijfers gsm-fabrikanten stellen teleur

De gsm-fabrikanten Motorola en Sony Ericsson stelden donderdag teleur met hun resultaten voor het tweede kwartaal. Respectievelijk de nummer twee en vier op de gsm-markt konden minder winst maken dan verwacht - in het geval van Motorola werd zelfs verlies geleden. De sector wordt gekenmerkt door goedkopere modellen, dure kosten voor onderzoek en ontwikkeling en een slabakkende verkoop.

Het Amerikaanse Motorola leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 2 tot 4 dollarcent per aandeel. De omzet daalde naar 8,6 Ć  8,7 miljard dollar, wat minder was dan de verwachte 9,4 miljard dollar. Het bedrijf lanceerde een winstwaarschuwing voor het volledige boekjaar.

Analisten verwachten dat deze teleurstellende resultaten topman Ed Zander de kop zullen kosten. Het snoeien in de kosten - Motorola ontslaat dit jaar 7.500 personeelsleden - volstaat blijkbaar niet langer. Het bedrijf zou dringend nieuwe, succesvolle producten op de markt moeten brengen, zeggen analisten.

Rivaal Sony Ericsson boekte in het tweede kwartaal een winstgroei van 54 procent tot een nettoresultaat van 220 miljoen euro. Maar dat was minder dan verwacht. Het is ook de kleinste winstgroei in bijna twee jaar. De kwartaalomzet steeg met 37 procent tot 3,11 miljard euro.

De toekomst voor de gsm-fabrikanten kondigt zich moeilijk aan, nu ook Apple de markt heeft betreden met zijn multimedia-gsm iPhone.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud