Liberty grijpt macht in raad Telenet

De Amerikaanse kabeltelevisiegroep Liberty Global krijgt de meerderheid van de zitjes in de raad van bestuur van Telenet. Het Mechelse tv- en telecombedrijf legt een voorstel in die zin voor aan de algemene vergadering van 31 mei.

(tijd) Liberty is al langer de grootste aandeelhouder van Telenet. Door het lichten van opties en het bijkopen van aandelen op de beurs bezit de groep nu 31,3 procent van het beursgenoteerde Telenet. Als gevolg van het uitoefenen van de opties verwierf Liberty ook het recht om de meerderheid van de bestuurders aan te wijzen.

Lokale inbreng

Het bedrijf maakt nu gebruik van dat recht. Indien het voorstel het haalt, bezet Liberty 9 van de 17 zitjes in de raad. In de huidige samenstelling zijn er dat 3 van de 16. Opvallend is dat de lokale, historische aandeelhouders van Telenet, waaronder de GIMV, terugvallen van 9 naar 4 bestuurders. Zij leveren wel nog de voorzitter, Frank Donck. Hij vertegenwoordigt het Financieel Consortium, met KBC als grootste partij. Dat hij aanblijft is volgens Liberty bedoeld als signaal dat het veel aandacht schenkt aan de lokale inbreng. De met Electrabel gelieerde gemengde intercommunales, vroeger de belangrijkste aandeelhoudersgroep, boeten sterk aan belang in. Daardoor verdwijnen figuren als de Sint-Niklase en de Brugse burgemeester Freddy Willockx (sp.a) en Patrick Moenaert (CD&V) en gewezen Electrabel-topman Yvan Dupon uit de raad. Ze worden wel adviseur.

Liberty zegt dat er, ondanks zijn meerderheid in de raad, maar heel weinig zal veranderen bij Telenet. Zo blijft het managementteam op post. 'We hebben al herhaaldelijk gezegd dat het een sterk team is', zegt directeur strategie Shane O'Neill in een interview.

BB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud