Liberty opnieuw sterker in Telenet

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Evercore verkocht haar aandelen van Telenet aan de eveneens Amerikaanse kabelgroep Liberty Global. De transactie speelde zich af binnen het Liberty Global Consortium, een groep financiers die gecontroleerd wordt door Liberty. Ze heeft geen invloed op de participatie van het consortium in Telenet.

(tijd) Die participatie bedraagt na de transactie nog steeds 28,1 procent.

Liberty, dat gecontroleerd wordt door de Amerikaanse mediamagnaat John Malone, kwam twee weken geleden in het nieuws door het uitoefenen van een pakket opties op 6,75 miljoen aandelen van Telenet tegen 20 euro per stuk. Daardoor verhoogde Liberty zijn belang in Telenet van 21,4 naar 28,1 procent.

Maar wat gemakshalve omschreven wordt als het belang van Telenet is in feite het aandelenpakket van het Liberty Global Consortium. De 28,1 procent van dat consortium viel tot voor kort uiteen in 27,2 procent van Liberty Global en 0,9 procent van Evercore. Uit een melding bij Euronext Brussel, waar Telenet noteert, blijkt nu echter dat Liberty de 931.138 aandelen van Evercore overnam. Daardoor is Liberty nu de enige eigenaar van de 28,1 procent.

Het Liberty Global Consortium bestaat voorts nog uit de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch en de Canadese fondsenbeheerder CDPQ. Die twee partijen bezitten echter geen aandelen van Telenet, enkel warrants.

Het is voor zover bekend de derde keer dat Liberty Telenet-aandelen bijkoopt. De eerste keer was bij de beursgang van Telenet, ruim een jaar geleden. Toen kocht de groep extra stukken om haar belang niet te laten verwateren.

Evercore is niet de enige aandeelhouder die de voorbije maanden uit Telenet stapte. Een vorige melding bij Euronext leerde al dat Electrabel en zijn moederbedrijf Suez hun 452.000 aandelen ook te gelde maakten. Electrabel (en dus ook Suez) blijft wel nog indirect aandeelhouder van Telenet, via de gemengde intercommunales.

Het is niet uitgesloten dat Liberty nog aandelen van Telenet gaat kopen of aan het kopen is op de beurs. De groep wil volgens diverse bronnen zo snel mogelijk aan 30 procent geraken, voor een nieuwe regeling van kracht wordt die aandeelhouders verplicht een bod op het hele bedrijf uit te brengen zodra ze boven 30 procent uitkomen.

BB

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud