Mobistar sluit protocolakkoord met personeel over outsourcing

Het mobilofoniebedrijf Mobistar heeft met zijn werknemers een protocolakkoord gesloten over de gevolgen van het outsourcingproject 'Bright' in de netwerkafdeling. Het personeel heeft daarop donderdagavond de stakingsaanzegging voor maandag en dinsdag opgeschort.

(tijd) Dat zei Bernard Moschéni, de gedelegeerd bestuurder van Mobistar, deze middag op een persconferentie. Christophe Casier, de woordvoerder van de christelijke vakbonden LBC en CNE, bevestigt dat niet wordt gestaakt en dat de onderhandelingen met de directie om 13 uur zijn gestart.

Mobistar onderzoekt al geruime tijd de outsourcing van bepaalde activiteiten in de netwerkafdeling, meer bepaald de bouw van het net en technische interventies. Eerder wou Mobistar tegen eind dit jaar het contract toewijzen aan het Franse Alcatel of het Zweedse Ericsson.

Maar onder druk van het personeel en de vakbonden stelt het mobilofoniebedrijf de beslissing uit tot januari. Bovendien zette de directie op papier dat na de transfert de bestaande arbeidsvoorwaarden blijven gelden en de werkgelegenheid gedurende 18 maanden wordt behouden. De werknemers die worden overgeheveld naar Alcatel of Ericsson krijgen bovendien de garantie dat zij hun job in of nabij Brussel kunnen uitoefenen. Al deze elementen zetten de bonden en de directie in een protocolakkoord dat het vertrekpunt is voor het bereiken van een collectieve arbeidsovereenkomst. In ruil schortten de bonden donderdagavond de stakingsaanzegging voor maandag en dinsdag op.

Volgens vakbondsman Casier zitten de bonden en directie vanaf 13 uur aan tafel. Mogelijk nemen de gesprekken heel het weekend in beslag. Maandag koppelen de bonden voor een eerste keer terug naar het personeel en laten ze de werknemers beslissen of de onderhandelingen moeten worden voortgezet.

Roger Blanpain, de hoogleraar arbeidsrecht van de Universiteit Gent, becommentarieerde het project en de voorwaarden op de persconferentie als 'juridisch maatschappelijk verantwoord'. 'De 18 maanden werkzekerheid is royaal en komt bovenop het wettelijke minimum. Daarnaast is er zekerheid over de joblocatie', aldus Blanpain.

Het protocolakkoord sluit niet uit dat er in de toekomst nog andere outsourcingprojecten volgen. 'Wij vinden geen specialisten meer voor al onze afdelingen. Mobistar heeft ook niet de middelen om de snel wijzigende technologie in eigen huis te ontwikkelen', gaf topman Moschéni op als redenen voor de outsourcing. Kostenbesparing is een andere factor. 'De minimumgrens daar is 20 procent en we zitten er al boven', zei Moschéni die benadrukte dat in het budget van 2007 geen nieuwe outsourcingprojecten gepland zijn.

Mobistar heeft wel een interne studie besteld met betrekking tot de informatica, waaronder het beheer van de servers. Het mobilofoniebedrijf wou deze activiteiten, die betrekking hebben op zowat 80 mensen, doorschuiven naar het moederbedrijf France Telecom. Maar de Raad van Bestuur besliste echter eerst een interne oplossing te zoeken. Volgens waarnemers komt deze 'wijziging' er onder druk van de bonden.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud