Nieuwe EU-regels leggen autonomie VRT verder aan banden

Foto Photonews ©Photo News

Een ontwerp van regelgeving dat voorligt bij de Europese Commissie legt de vrijheid van de openbare omroepen verder aan banden. Tweeëntwintig omroepen, waaronder de VRT, trekken aan de alarmbel en maakten hun grieven deze week kenbaar bij de Commissie.

(belga) - De belangrijkste nieuwigheid in het EU-plan voor de herziening van de staatssteun houdt in dat de omroepen voortaan toelating moeten vragen aan de regering als ze nieuwe diensten willen lanceren. Alles wat potentieel marktverstorend werkt, moet op voorhand worden voorgelegd. Het gaat dan onder meer om betaaldiensten, zoals Ooit Gemist op Eén, of het aanbieden van nieuws op gsm's. Op die manier wil EU-commissaris voor Concurrentie Neelie Kroes verhinderen dat de openbare omroepen de commerciële al te zeer in de weg gaan zitten.

De Europese omroepen reageren boos. Tweeëntwintig onder hen ondertekenden een document waarin ze de Europese Commissie duidelijk maken dat ze te ver gaat.

Afgelopen week mochten de openbare zenders hun standpunt komen uiteenzetten in de Commissie. Vooral Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse publieke omroep NPO, reageerde daar furieus. 'Op deze manier komt de regering veel te dicht bij de inhoudelijke besluiten van de omroepen', liet hij optekenen. 'Dat zou een ernstig gevaar betekenen voor de onafhankelijkheid.'

Ook Dirk Wauters, topman van de VRT, was aanwezig om de positie van de openbare omroepen uiteen te zetten. 'Wij delen de bezorgdheden van Henk Hagoort en de andere Europese omroepen', zegt woordvoerster Diane Waumans vrijdag.

Volgens Henk Hagoort is de Commissie intussen bereid om aan het voorstel te sleutelen

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud