Nokia ziet wereldwijde gsm-markt krimpen

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Nokia, 's werelds grootste gsm-producent, waarschuwt dat de wereldwijde verkoop van mobiele toestellen dit jaar lager zal uitvallen dan verwacht. In 2009 gaat Nokia uit van een krimpende markt. Het Finse bedrijf stelt dat de consument het laat afweten door de economische crisis.

(tijd) - 'De laatste weken heeft de globale economische vertraging en een nooit geziene volatiliteit van wisselkoersen geleid tot een scherpe terugval van de wereldwijde consumentenuitgaven. Deze zwakke bestedingen hebben een impact op veel sectoren, waaronder de wereldwijde markt van mobiele toestellen. De sector werd ook negatief beïnvloed door de meer beperkte beschikbaarheid van kredieten, wat de koopkracht van sommige klanten heeft beperkt', stelt Nokia in het communiqué.

Nokia verwacht dat de hele sector in het vierde kwartaal zowat 330 miljoen mobiele telefoons verkoopt. Dat is minder dan verwacht en het brengt de totale verkoop over 2008 op 1,24 miljard toestellen. Eerder ging Nokia nog uit van 1,26 miljard mobiele toestellen. Dat is nog altijd meer dan in 2007 toen 1,14 miljard eenheden werden verkocht.

Wat zijn eigen prestatie betreft, blijft Nokia in het vierde kwartaal uitgaan van een stabiel of licht hoger marktaandeel. De wereldwijde groeivertraging zal wel een impact hebben op de omzet en rendabiliteit van de divisie Devices & Services, waarschuwt het bedrijf.

Voor 2009 is het Finse bedrijf des te somberder. Nokia gaat ten gevolge van de globale groeivertraging uit van een krimpende markt voor mobiele telefoons. Ook de markt voor telecomnetwerken en aanverwante diensten zal volgens Nokia naar waarde afnemen. Daarom wil het bedrijf haar kostenbasis significant terugschroeven.

SD/SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud