Overnamenieuws Telecom Italia stuwt Europese sectorgenoten omhoog

De Europese sectorgenoten noteren deze middag met duidelijke winsten. Dit is een gevolg van de het bod van de telecombedrijven AT&T en America Movil op Telecom Italia. Ze willen elk een derde van Olimpia in handen krijgen. Met 18 procent van de aandelen Telecom Italia in het bezit is die holding de belangrijkste aandeelhouder van de telecomgroep.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) Het bod van AT&T en America Movil waardeert het Italiaanse telecombedrijf op 2,82 euro per aandeel, zo'n 30 procent meer dan de laatste slotkoers. Olimpia is voor 80 procent eigendom van Pirelli en 20 procent van Sintonia, een investeringsvehikel van de familie Benetton. AT&T en America Movil voeren tot en met 30 april exclusieve gesprekken met Pirelli. Door het belang in Telecom Italia moest Pirelli vorig jaar 2,1 miljard euro afwaarderingen in zijn boeken opnemen. Pirelli besliste daarom vorig jaar al alle strategische opties te onderzoeken. Zelfs een volledige verkoop van zijn belang in Olimpia werd in overweging genomen.

In maart werd al gespeculeerd over een mogelijke verkoop van Olimpia door Pirelli; net als vandaag uitte de Italiaanse overheid ook toen haar bezorgdheid over een eventuele verkoop van de holding aan buitenlandse investeerders.

Drie van de vier providers van mobiele telefoniediensten in Italië zijn momenteel al in buitenlandse handen.

De overnamekoorts in de sector doet ook andere Europese telecomaandelen hoger spurten. Rond 14u00 gaan Belgacom en Mobistar in eigen land een stuk hoger. Belgacom doet er 1,50 procent bij tot 33,75 euro, Mobistar stijgt 1,10 procent tot 64 euro.

Over de landsgrenzen springt de klim van het Nederlandse KPN in het oog. Het aandeel staat momenteel op 12,09 euro, 3,7 procent hoger dan bij het begin van de beursdag. Ook Deutsche Telekom (+3,2%), France Telecom (+2,5%) en BT (+2,2%) gaan vooruit. Het Spaanse Telefonica stijgt met 1,3%, terwijl Telecom Italia en Pirelli, de twee bedrijven die centraal staan, een sprong maken van achtereenvolgens 11,1 procent en 11,2 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud