Paardenmiddel voor Libération: minder jobs en nieuw concept

Met een drastische vermindering van het aantal jobs en een nieuwe directeur wil de linksliberale Parijse krant Libération zijn huidige bestaanscrisis overwinnen.

(afp/dpa) - De raad van bestuur van de krant keurde maandag unaniem een "project van de laatste kans" goed voor het in 1972 door de filosoof Jean-Paul Sartre mede opgerichte blad. Dat deelde de belangrijkste aandeelhouder Edouard de Rothschild mee.

Rothschild haalde de vroegere redactiechef van Libération, Laurent Joffrin (54), als bedrijfsleider terug. Joffrin is sinds 1999 hoofdredacteur van het nieuwsmagazine Le Nouvel Observateur, presenteert een tv-magazine en schrijft romans en politiek-historische werken. Het nieuwe concept met inbegrip van het afvloeiingsplan zal tegen het eind van het jaar moeten doorgevoerd zijn.

Rothschild wil 106 van de 280 banen kwijt. Hoeveel het er op het eind zullen worden, hangt af van sociale onderhandelingen. Met investeringen van 15 miljoen euro moet de krant in twee jaar tijd uit de rode cijfers gehaald worden. Rothschild wil zelf vijf miljoen investeren en partners vinden, die de overige tien miljoen bijleggen. Rothschild (38,8 procent van de aandelen) heeft sinds eind september met de medewerkersvakbond SCPL (18,4 procent) een machtsstrijd om de toekomst van het blad gevoerd.

Vrijdag hadden de medewerkers met een relatieve meerderheid van 47 procent van de stemmen (56 procent zonder onthoudingen) in zijn plan toegestemd. De uit de studentenrevolte geboren "Libé" rekent voor 2006 op een verlies van 13 miljoen euro. De oplage bedraagt 137.000 exemplaren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud