'PCM zoekt nieuwe aandeelhouder'

PCM is uitgever van onder meer het Algemeen Dagblad

De Nederlandse uitgever PCM, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, is op zoek naar een nieuwe aandeelhouder. Dat meldt het NRC. De mediagroep wil met vers kapitaal zijn schuldenlast fors verminderen.

(tijd) - PCM is een van de belangrijkste mediagroepen in Nederland. Naast de kranten De Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en het Algemeen Dagblad (AD), is het ook een boekenuitgever. Onder meer Meulenhoff en Standaard Uitgeverij behoren tot de groep.

Momenteel zijn onderhandelingen aan de gang tussen PCM en De Persgroep. Daarbij zou PCM eerst mede-eigenaar Wegener uitkopen uit de joint venture die het AD uitgeeft. Daarna zou de krant doorverkocht worden aan het Belgische De Persgroep.

PCM heeft op dit moment een schuld aan een consortium van banken van circa 120 miljoen euro. Na de reclame-inkomsten door de economische crisis terugvallen en de abonnees dalen, wegen de rentelasten zwaar op het resultaat van PCM.

Nieuwe aandelen

Om de schuld te verlagen verkiest topman Bert Groenewegen ervoor om nieuwe aandelen uit te geven. Bezuinigingen en de aanstaande verkoop van AD Nieuwsmedia leveren volgens hem niet voldoende op om de schuld te verlagen.

Het NRC noemt trouwens De Persgroep als een van de partijen waarmee het zou kunnen onderhandelen om nieuw kapitaal in te brengen. Een investeringsmaatschappij als het Britse Apax, van 2004 tot half 2007 mede-eigenaar van PCM, die slechts een korte periode wil investeren, heeft niet de voorkeur van Groenewegen. Op de samenwerking met Apax is veel kritiek gekomen. De Britten zouden bij het NRC veel winst gemaakt hebben ten koste van de gezondheid van de Nederlandse groep.

PCM is nu eigendom van drie stichtingen: Stichting Democratie en Media (90,3 procent), Stichting de Volkskrant (7,2 procent) en Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers (2,5 procent, namens Trouw). DS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud