Philips ziet EBITA met 34 procent toenemen in tweede kwartaal

Philips heeft in het tweede kwartaal van 2007 het aangepaste bedrijfsresultaat met 34 procent zien toenemen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het elektronicaconcern maandag bekendgemaakt.

(tijd) De EBITA, ofwel het bedrijfsresultaat voor amortisatie van goodwill, kwam in de afgelopen drie maanden van dit jaar uit op 389 miljoen euro, tegen 290 miljoen euro in de vergelijkbare verslagperiode vorig jaar. Analisten geraadpleegd door Betten hielden rekening met een bedrag van gemiddeld 381 miljoen euro.

De EBITA-marge bedroeg in het tweede kwartaal 6,4procent, gegroeid van 5,9procent in de eerste driemaandsperiode van dit jaar. Voor heel 2007 herhaalt de onderneming zijn verwachting voor de EBITA-marge van boven de 7,5 procent.

Eric de Graaf, analist bij Petercam, is content met de resultaten van Philips. 'Ik geloof dat het grote plaatje van een stabiel en winstgevende groei bij Philips wordt bevestigd. De enige 'swing' factor blijft LG.Philips LCD. Ik denk dat deze joint venture, met een belang van 32,9 procent voor de Nederlandse onderneming, de bodem van de cyclus heeft bereikt, en snel herstel zal laten zien.'

Veel aandacht van analisten ging vooraf uit naar de divisie Medical Systems. Met een EBITA van 218 miljoen euro in het tweede kwartaal bleef het resultaat licht achter bij de gemiddelde verwachting van analisten die op 227 miljoen euro rekenden. De EBITA-marge van de divisie bedroeg 13,2 procent, waar Philips voor dit jaar vasthoudt aan 14-15 procent.

De opbrengsten uit de verkoop van medische systemen bleef met 1,65 miljard euro nagenoeg op een gelijk niveau ten opzichte van vorig jaar. Autonoom bedroeg de groei echter 4 procent. De doelstelling van Philips dit jaar is een groei van 6 procent.

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee van Philips: 'De verkoop bij Medical Systems werd gedrukt door de Deficit Reduction Act in de Verenigde Staten, maar vertoonde robuuste groei in alle andere landen.'

Volgens financieel directeur Pierre-Jean Sivignon heeft de wet de verkopen in de VS met 1,5-2 procent negatief beinvloed. Voor de komende kwartalen verwacht een negatieve impact van 1-1,5 procent. Ongeveer 50 procent van de verkopen bij Medical Systems komt uit Amerika. Door de wet wil de VS in vijf jaar zo'n 40 miljard dollar bezuinigen op medische verzorging.

Philips boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 6,1 miljard euro, een daling van 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder toen een bedrag van 6,38 miljard euro in de boeken werd gezet. Dit is eveneens beneden de Betten-consensus van 6,252 miljard euro.

De omzet werd gedrukt door de divisie Consumer Electronics (CE), de overige divisies boekten een omzetgroei. Bij CE daalde het resultaat met 11procent tot 2,148 miljard euro, volgens Philips het gevolg van de omschakeling naar een nieuwe productaanbod, en sterke verkoopcijfers in hetzelfde kwartaal vorig jaar dankzij het WK-voetbal.

De EBITA-marge bij CE nam desondanks toe van 0,8 procent naar 1,0 procent. Dankzij de introductie van nieuwe producten zullen volgens de onderneming de verkopen in de tweede helft van dit jaar die van een jaar eerder overtreffen. Voor deze divisie handhaaft het concern zijn verwachting voor de EBITA-marge van 3 procent.

Pierre-Jean Sivignon lichtte tijdens een toelichting volgend op de tweedekwartaalcijfers een aantal nieuwe producten eruit. Voor CE heeft hij hoge verwachtingen van een vernieuwde serie van de Ambilight televisies, een in 2004 ontwikkelde technologie, 'die televisiekijken revolutionair zal veranderen'. Begin september zal de verkoop in Europa starten.

Analist Marcel Achterberg van ING stelt in een reactie op het 'moeilijke' tweede kwartaal, dat alle ingredienten aanwezig zijn voor een sterke tweede helft van het jaar. Zo noemt hij de sterke producten die in de pijplijn zitten, de gemakkelijkere vergelijkingsbasis voor CE, en de versnellende orderboekingen voor Medical Systems. Deze laatste bedroeg volgens de analist in het afgelopen kwartaal 12 procent.

Bij Philips Lighting, de divisie waarbinnen de focus steeds nadrukkelijker bij energiezuinige lampen gelegd wordt, nam de EBITA toe van 149 miljoen euro tot 161 miljoen euro. Als percentage van de omzet daalde het aangepaste bedrijfsresultaat echter van 11,5 procent naar 11,0 procent. De omzet steeg autonoom met 6 procent tot 1,46 miljard euro.

In het tweede kwartaal rondde Philips de overname van het in Canada gevestigde TIR-Systems af. Voor dit in LED-verlichting gespecialiseerde bedrijf betaalde Philips omgerekend 53 miljoen euro in contanten. Philips verwacht verder de voorgenomen aquisitie van Color kinetics voor 592 miljoen euro in het derde kwartaal te zullen afronden.

In de divisie Domestic Appliances and Personal Care steeg de EBITA-marge van 11,3 procent in het tweede kwartaal vorig jaar naar 13,2 procent in dezelfde periode dit jaar. Autonoom groeide de omzet met 14% tot EUR 638 miljoen. Volgens de onderneming zorgde vooral keukenapparatuur voor de groei.

De nettowinst kwam in lijn met de verwachting van analisten uit op 1,569 miljard euro, tegen 301 miljoen euro in het vergelijkbare periode een jaar eerder. De stijging is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een bate van 1,22 miljard euro uit de verkoop van aandelen in de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud