Platenlabel EMI in moeilijkheden

Joss Stone, een van de artiesten onder contract bij EMI - Foto EPA ©EPA

Verschillende grote bands die aangesloten zijn bij platenmaatschappij EMI zouden gesprekken voeren met andere labels nu er steeds meer onrust ontstaat over de financiële gezondheid van het bedrijf. Eigenaar Terra Firma Capital heeft tot juni om investeerders ervan te overtuigen vers geld in EMI te pompen.

(tijd) - Onder meer Queen en Pink Floyd, die al zowat 40 jaar bij EMI zijn aangesloten, zouden met andere partijen rond de tafel zijn gaan zitten. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van twee mensen 'die op de hoogte zijn van de gesprekken'.

Terra Firma-topman Guy Hands kocht EMI in 2007, op het hoogtepunt van de buyout-boom, voor omgerekend 4,4 miljard euro. Sindsdien heeft hij weinig plezier beleefd aan de overname. Onmiddellijk na het aantreden van Hands zochten Radiohead en de Rolling Stones al andere oorden op.

Vorig jaar begon Pink Floyd nog een rechtszaak over al dan niet foutief berekende royalties. Ook andere sterren zoals Lily Allen en Joss Stone hadden al kritiek op Hands. Die zou volgens sectorkenners EMI runnen als een hefboomfonds en niet als een creatieve onderneming.

Als Hands geen vers geld vindt tegen juni, dreigt EMI terecht te komen bij schuldeiser Citigroup. Vorige maand biechtte de platenmaatschappij een jaarverlies van 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro) op. De verplichtingen van het bedrijf overtreffen de activa met 408 miljoen pond (450 miljoen euro).

In de val gelokt

De hele situatie wordt nog verder bemoeilijkt door de rechtszaak die Hands tegen die financiële instelling is begonnen. Hands voert aan dat Citigroup in 2007 Terra Firma in de val heeft gelokt door de durfkapitalist aan te raden EMI te kopen.

De voornaamste concurrenten van EMI, Universal Music, Sony Music en Warner Music zouden volgens sectoranalisten al rond de grootste namen van EMI circelen om hen te overtuigen om de overstap te wagen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud