Advertentie

'Premier League en NBA gaan samenwerken'

Een beeld uit de Premier League: Manchters United versus Chelsea

De Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, en de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, voeren gesprekken over een commerciële samenwerking. Dat schrijft de Financial Times. De twee populairste sportcompetities ter wereld willen samen nieuwe markten aanboren.

(tijd) - Vertegenwoordigers van de twee competities hebben daarover in Londen onderhandeld, weet de FT. Ze vergeleken onder meer hun respectieve strategieën omtrent mediarechten. Vooral Azië is een gigantische en onontgonnen markt voor de populaire westerse sportcompetities.

De NBA heeft op dit moment een overeenkomst voor uitzendrechten met ESPN en ABC van Walt Disney en TNT Channel van Time Warner. Die deal heeft een waarde van 7,4 miljard dollar en loopt over acht jaar.

De Premier League heeft dan weer een driejarig binnenlands mediacontract op zak met Sky Broadcasting en Setanta ter waarde van 2,8 miljard dollar. De Engelse voetbalcompetitie staat ook dicht bij de ondertekening van een deal voor de internationale uitzendrechten ter waarde van ruim 1 miljard dollar.

Buitenlandse investeerders

David Stern van de NBA: 'We kunnen leren van de manier waarop de Premier League erin slaagt om mediadeals te onderhandelen en de rechten te verdelen.' De Premier League staat verder dan de NBA met het aantrekken van buitenlandse investeerders. Zo zijn miljonairs uit Rusland, de VS en het Midden-Oosten eigenaars van Engelse clubs.

Binnen het Amerikaanse basketbal staat enkel het team uit Cleveland, de Cleveland Cavaliers, dichtbij een investering door een Chinees consortium.

Beide sportcompetities zijn extreem populair en lucratief, maar zijn tegelijkertijd op een totaal verschillende manier georganiseerd. Zo zijn er in de Amerikaanse basketbalcompetitie regels die de zwakkere clubs voorrang geven op de transfermarkt. In het Engels voetbal zijn er wel verdeelsleutels voor de televisierechten, maar de regels over de uitgaven zijn veel minder strikt, waardoor de rijkste clubs, zoals Manchester United en Chelsea, ieder jaar de competitie domineren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud