Advertentie
Advertentie

Prijs breedbandinternet in België hoger dan in buurlanden

De prijs voor breedbandinternet ligt in ons land hoger dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit een studie die in opdracht van de federale regering werd uitgevoerd bij zes Europese landen en 35 operatoren.

(belga) Hoofdoorzaak voor de hogere tarieven is het gebrek aan concurrentie op de markt. Minister van Economie Marc Verwilghen (Open vld) wil het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) vragen de concurrentie en de prijzen op de markt te laten doorlichten.

Uit de studie, uitgevoerd door het studiebureau Analysys, blijkt dat de tarieven voor drie van de vier onderzochte breedbandsnelheden in België hoger liggen dan het gemiddelde in zes Europese landen (Frankrijk, Nederland, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk).

Voor de snelste verbinding (8 mbits/sec) betaalt de Belg minstens 40 euro. Dat is zeven euro meer dan gemiddeld (33,5 euro) en zelfs dubbel zoveel als in Nederland (20 euro) of Frankrijk (15 euro). Voor de twee laagste breedbandsnelheden (512 kbits/sec en 2 mbits/sec) zijn de verschillen minder groot en voor de snelheid van 4 mbits/sec liggen de Belgische tarieven zelfs licht onder het gemiddelde.

De hogere tarieven in ons land zijn volgens de studie vooral te verklaren door de gebrekkige concurrentie op de markt. Nieuwkomers en alternatieve operatoren zoals Tele2/Versatel, Scarlet en Mobistar hebben het moeilijk om op te tornen tegen gevestigde de gevestigde waarden (Belgacom en Telenet). Enkel wanneer die kleinere alternatieve operatoren hun marktaandeel kunnen optrekken, zal de prijs dalen, luidt de boodschap van de studie.

'In 2006 is het aantal internetaansluitingen met 11,7 pct gestegen en zowat 302.000 Belgen hebben breedbandaansluiting genomen. Dat zijn goede cijfers, maar de prijzen blijven te hoog', zegt staatssecretaris voor Informatisering Peter Vanvelthoven (sp.a).

'Het is niet normaal dat de tarieven voor een aansluiting in het ene land zo sterk verschillen dan in een ander land. Als je de Belgische prijzen vergelijkt met de Franse, stelt men grote verschillen vast', aldus minister Marc Verwilghen.

Hij wil de nationale regulator BIPT de opdracht geven een analyse te maken van de toegang tot de Belgische internetmarkt voor nieuwe spelers. Zo moet het BIPT nagaan waarom het voor alternatieve operatoren zo moeilijk is om voet aan de grond te krijgen. Lukt een verhoging van de marktconcurrentie niet in onderlinge afspraak met de traditionele spelers, dan zou het BIPT dat wettelijk moeten kunnen afdwingen, aldus Verwilghen.

Minister van Maatschappelijke Integratie Christian Dupont (PS) van zijn kant pleit voor een sociaal tarief voor breedbandinternet. Dat voorkeurtarief moet de digitale kloof helpen dichten en moet het voor sociaal zwakkeren ook mogelijk maken gebruik te kunnen maken van breedbandinternet, aldus Dupont. Hij wil de zaak op Europees niveau aankaarten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud