Punch Telematix krijgt opdoffer na winstwaarschuwing

Punch Telematix heeft woensdag op Euronext Brussel zware klappen gekregen na de winstwaarschuwing die het bedrijf dinsdagavond gaf. Het topmanagagement verwacht voor dit jaar een nettoverlies, voornamelijk omdat de overnames uit het verleden fout werden ingeschat. Een topman spreekt van een 'accident de parcours'.

(tijd) Punch Telematix (PT), een dochter van de technologiegroep Punch International, sloot uiteindelijk 15,9 procent lager op 10,21 euro. Op een bepaald momente moest de groep zelfs een verlies van meer dan 18 procent slikken. PT maakte dinsdagavond nabeurs bekend dat het de eerste helft van het huidige boekjaar af zal sluiten met een operationeel verlies. De voor 2007 gebudgetteerde omzet van 27 miljoen euro, 42 procent meer dan in het boekjaar 2006, zal Punch Telematix niet halen. Gedelegeerd bestuurder Luc Lammens noemt de verwachte resultaten 'een streep door de rekening'. Volgens de gedelegeerd bestuurder is het 'vrijwel onmogelijk dit nog goed te maken in de tweede jaarhelft'.

Wim Deblauwe, financieel directeur van Punch International, vindt dat de negatieve vooruitzichten niet gedramatiseerd moeten worden. Volgens Wim Deblauwe, financieel directeur van Punch, gaat het om een 'accident de parcours'. 'Punch Telematix kent groeipijnen, maar hier komen we de komende jaren sterker uit'.

'Commercieel hebben we misschien een veldslag verloren', bevestigt Deblauwe. 'Maar technologisch staan we nog ontzettend sterk, als we de vergelijking met de concurrentie maken.' Enkele jaren geleden omschreef de financieel directeur de huidige periode nog als 'het moment waarop alles te gebeuren staat in de telematica-sector'. Zo trok de Ieperse sectorgenoot Transics onlangs nog succesvol naar de beurs.

PT haalt een resem redenen aan waarom de groep dit jaar operationeel in het rood dreigt te raken. Vooral de overnames die PT de afgelopen jaren deed, lijken nu niet de verhoopte resultaten op te leveren.

Zo beslist PT de FieldBox-bundel, een uitbreiding van de bestaande boordcomputers van het in 2005 overgenomen ICS, niet langer aan te bieden. Ook de doorstart van Atimis, dat begin 2006 door Punch werd overgenomen, verloopt 'moeilijker dan verwacht'. PT ziet zijn groeiverwachtingen ook gedwarsboomd door de vertraging die de lancering van de mobiele Go.2-productportfolio voor het field services segment opliep. Ten slotte zou de specialist in mobiele navigatie Alturion, die PT in maart 2006 overnam, het 'moeilijker krijgen om zijn positie te handhaven en dezelfde resultaten te behalen als in het vierde kwartaal van 2006'.

PT steekt de plannen voor externe groei in de koelkast. Volgens PT is een overnamestrategie in de huidige marktomstandigheden niet opportuun. 'Als we kijken naar de prijzen die nu gangbaar zijn op de telematica-markt, dan willen we daar niet in meegaan', aldus financieel directeur Deblauwe, 'dit jaar zullen er dus geen overnames meer gebeuren'.

Een mislukking wil Deblauwe de overnames niet noemen. 'Commercieel is er heel wat fout gelopen, dat klopt. Bepaalde dingen hebben we verkeerd ingeschat en zagen we niet aankomen. Maar flops zijn het niet.'

Daarnaast ziet PT zijn omzet voor het eerste halfjaar met 70 procent toenemen in Nederland en benadrukt het het belang van de goedgevulde pijplijn in Frankrijk en de nieuwe verkooporganisatie in Duitsland en Spanje. Deblauwe bevestigt dit: 'We hebben een goedgevulde pijplijn, een mooie kaspositie en zijn schuldenvrij, de toekomst ziet er niet dramatisch uit voor PT. En neen, we zijn niet terminaal.'

Punch Telematix is een dochter van Punch International. Het moederbedrijf heeft een belang van 62 procent in Punch Telematix.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud