Sabam verdacht van verduistering en witwas

De auteursrechtenvereniging Sabam is in verdenking gebracht voor de vervalsing van haar jaarrekeningen, het misbruiken van het vertrouwen van haar duizenden leden en witwassen van verduisterde gelden. Dat bevestigt de Brusselse parketwoordvoerder Jos Colpin aan De Tijd. De onderzoeksrechter heeft ook de toplui van Sabam in verdenking gebracht.

(tijd) - Het gerechtelijk onderzoek naar de geldstromen bij Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, is na drie jaar afgerond. Dat onderzoek was opgestart in 2004 na een klacht van een componist. De Brusselse onderzoeksrechter Frédéric Lugentz greep de klacht aan om de hele boekhouding van Sabam onder de loep te nemen.

De onderzoeksrechter heeft het dossier nu overgedragen aan het parket en op de valreep nog een reeks partijen in verdenking gebracht.

Sabam wordt verdacht van 'valsheden in de jaarrekening', onder andere om de uitbetaling van smeergeld aan een ambtenaar van Financiën toe te dekken. De auteursrechtenvereniging wordt ook verdacht van 'misbruik van vertrouwen'. Sabam zou een deel van de honderden miljoenen euro's aan auteursrechten die het int, hebben verduisterd. En dat geld zou zijn 'witgewassen', het derde misdrijf waarvan Sabam wordt beticht. Het verduisterde geld zou zijn witgewassen via een dubieus fonds van Sabam, genaamd de Kas voor Onderlinge Hulp en Solidariteit (KOHS). De onderzoeksrechter heeft de KOHS in verdenking gebracht voor heling. Naar dat fonds vloeide vorig jaar bijvoorbeeld ruim 5 miljoen euro aan geïnde auteursrechten. Officieel gebruikt Sabam dat fonds om oudere vennoten (ouder dan 60 jaar) te steunen.

Behalve Sabam en de KOHS heeft de onderzoeksrechter ook nog eens vijf fysieke personen in verdenking gebracht voor het knoeien met de boekhouding. Onder hen de huidige voorzitter van de raad van bestuur van Sabam, Jacques Leduc, en gedelegeerd bestuurder Paul Louka.

Sabam-woordvoerder Thierry Dachelet bevestigt de inverdenkingbrenging van Sabam en KOHS. 'Maar in deze fase van de procedure geldt het vermoeden van onschuld en betwisten alle betrokkenen de tenlasteleggingen.'

LB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud