Tegenslag voor gsm-operatoren in tarievenoorlog

Vodafone is een van de telecomoperatoren die het niet eens is met het tarievenplafond ©BLOOMBERG NEWS

De Europese Unie had het recht om de tarieven van de gsm-operatoren voor grensoverschrijdende gesprekken aan banden te leggen. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie donderdag gesteld.

(belga) - Het advies van de advocaat-generaal vormt een tegenvaller voor Vodafone, Telefonica 02, Orange en T-Mobile. De vier operatoren proberen via de High Court of England and Wales de plafondtarieven voor roaminggesprekken aan te vallen. De Britse rechtbank wil nu van het Hof van Justitie weten of de Commissie met dit initiatief haar boekje te buiten was gegaan.

De advocaat-generaal vindt alvast van niet. Hij wijst erop dat de Commissie het recht heeft belemmeringen voor grensoverschrijdende handel in de Europese Unie weg te werken. Dat was in dit geval gerechtvaardigd, want met tarieven die ver boven de kostprijs uittorenden ontmoedigden de gsm-operatoren het grensoverschrijdend bellen in Europa.

Het standpunt van de advocaat-generaal is niet bindend. Het vormt slechts een juridisch onderbouwd advies voor het Hof, dat binnen enkele maanden een oordeel zal vellen.

De Commissie was niettemin in haar nopjes met het nieuws. Met de aanpak van de hoge roamingtarieven wil de Commissie bewijzen dat Europa de burger wel degelijk een dienst kan bewijzen. De tarieven zijn sinds de invoering van de plafonds in de zomer van 2007 met gemiddeld 70 procent gedaald, zo stelde een woordvoerder donderdag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud