Advertentie

'Telecom kan de wereld redden'

foto afp

'De telecomsector kan de wereld helpen om uit de crisis te raken.' Dat is de conclusie van toplui uit de sector. Ze verwijzen daarmee naar de noodzaak te investeren in breedbandtechnologie, zoals glasvezelnetwerken. 'Een investering die zich in tienvoud terugverdient', zo klonk het op het Mobile World Congres in Barcelona.

(tijd) - Zoals bij elke bijeenkomst van zakenlui vandaag, zijn ook in Barcelona de woorden 'crisis' en 'recessie' nooit ver weg. Zo ook op een drukbijgewoond panelgesprek met een aantal toplui uit de sector.

'De snelheid en omvang van de recessie doet iedereen pijn, ook de telecomsector', startte Rob Conway, ceo van sectororganisatie GSMA. 'Maar als er één sector kan profiteren van de crisis, dan zijn het wel de infrastructuurspelers in de telecom.' Conway verwijst naar de geplande investeringen in betere informatienetwerken in onder meer de VS en Duitsland.  Beide economieën trekken miljarden uit om de glasvezelinfrastructuur in het land te verbeteren.

'Telecom kan de wereld helpen om uit de crisis te raken', klonk het bij econonoom Jeffrey Sachs, adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Ook in moeilijke tijden zullen mensen de nood hebben met elkaar te communiceren, redeneert de sector. De huidige netwerken kunnen het enorm groeiende mobiele data- en spraakverkeer nog net volgen, maar er is dringend nood aan een upgrade. De investering in glasvezel is duur, maar verdient zichzelf snel terug. 'Voor elke dollar die je in breedband steekt, krijgt de maatschappij er 10 terug', aldus Jon-Fredrik Baksaas, ceo van Telenor. 'Breedband is de snelweg van vandaag en morgen.'

Meteen kwam het verlanglijstje van de sector aan bod. 'Subsidiëring is niet nodig, wel lichtere en stabiele regulering en lagere belastingen', vatte de topman van Telecom Italia het samen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud