Telefónica in beroep tegen Europese veroordeling

De Spaanse telecomgroep gaat bij het Europese Hof van Justitie beroep aantekenen tegen de boete van 151,9 miljoen euro die de Europese Commissie haar heeft opgelegd voor 'het ernstig misbruik' van zijn dominante positie op de Spaanse markt voor breedbandinternet. Het is de grootste boete die ooit in Europa uitgesproken is tegen een telefoonbedrijf.

(tijd) De Europese Commissie beschuldigde Telefónica, Spanje's grootste telefoonbedrijf, ervan tussen september 2001 en december 2006 groothandelsprijzen voor adsl-capaciteit aan te rekenen die te dicht bij de kleinhandelsprijzen aanleunen. Daardoor verhinderde Telefonica telefoonbedrijven om winst te maken en concurreerde de telecomreus andere bedrijven uit de markt. Het misbruik staat bekend als marge-uitholling.

Neelie Kroes, de Europese commissaris voor Mededinging, zei vandaag in een verklaring dat ze niet toelaat dat dominante bedrijven de liberalisering van de telefoonmarkt ondermijnen. 'De marge-uitholling van Telefónica verhoogde niet alleen de prijzen van de concurrenten, maar raakte ook de consument', verklaarde Kroes.

Spanjaarden betalen gemiddeld zo'n 20 procent meer voor hun breedbandverbinding dan consumenten uit de 15 andere landen van de Europese Unie voor de uitbreiding van 2004. In vergelijking met die landen, telt Spanje ook 20 procent minder breedbandgebruikers.

'Zonder competitie worden bedrijven niet aangespoord om hun prijzen te verlagen, te investeren in infrastructuur of innovatieve diensten te introduceren', lichtte Kroes toe. Volgens haar probeerde het bedrijf de schuld af te schuiven op de Spaanse telecomtoezichthouder. 'Maar het feit blijft dat Telefónica, en Telefónica alleen, verantwoordelijk is voor het misbruik.'

De commissie noemde de uitspraak een 'belangrijk precedent' voor andere bedrijven in de zopas geliberaliseerde energie-, transport- en telecomsector en waarschuwde bedrijven niet langer misbruik te maken van hun dominante positie. Volgens de regulatoren loopt Spanje in vergelijking met andere Europese landen achter met de invoering van alternatieve telecominfrastructuren.

Miguel Angel Garzon, een woordvoerder van Telefónica, heeft geen begrip voor de boete, noch de beschuldiging van de commissie. 'We hebben alle voorschriften van de Spaanse regulators opgevolgd', verklaarde hij aan het persagentschap Bloomberg.

Volgens het telecombedrijf is de geldstraf 'onrechtvaardig en disproportioneel' en heeft het altijd naar eer en geweten gehandeld, luidt het in een mededeling. Telefónica gaat de boete aanvechten bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

Koen Dedobbeleer

Foto (Bloomberg): Neelie Kroes, de Europese Comissaris voor de Mededinging

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud