Telefonica koopt belang in Telecom Italia

Het Spaanse telecomconcern Telefonica heeft tezamen met een aantal Italiaanse partners een belang van 18 procent verworven in Telecom Italia. Het consortium moet hiervoor aan het Italiaanse Pirelli, eigenaar van het aandelenpakket in Telecom Italia, een bedrag van 4,1 miljard euro ophoesten. Dat maakte Pirelli bekend.

(belga) Zaterdagavond heeft de Pirelli groep ingestemd met de verkoop. Concreet verkoopt Pirelli 80 procent van haar aandelenpakket in de Italiaanse Olimpia holding, die zelf met een participatie van 18 procent de grootste aandeelhouder is van Telecom Italia.

Een en ander betekent dat Telecom Italia dan toch in Europese handen blijft. Grote interesse was er ook van de Mexicaanse groep America Movil, die nu in het zand bijt.

Telefonica, het grootste Spaanse telecomconcern dat ook heel wat belangen heeft in Zuid-Amerika, deed voor de overname van de participatie in Telecom Italia een beroep op een aantal Italiaanse partrners. Dat zijn de banken Intesa Sanpaolo en Mediobanca, de verzekeringsgroep Generali en de investeringsmaatschappij van de familie Benetton van de gelijknamige confectiegroep. Zij gaan 57,7 procent controleren van de nieuwe holding die Telco werd gedoopt. Tezamen met hen zal Telefonica participeren voor de resterende 42,3 procent in Telco.

De constructie houdt met andere woorden in dat Italiaanse bedrijven de meerderheid aanhouden in Telco en in Telecom Italia, zoals dat werd gewenst door de Italiaanse overheid. Binnen Telco is alles er overigens voor gedaan om te vermijden dat Tezefonica meerderheidsaandeelhouder zou worden in het geval van verkoop door één van de Italiaanse partners in Telco. Zo kan de voorzitter maar worden aangewezen door de Italianen die 6 leden krijgen in de raad van bestuur tegen 4 voor Telefonica. En in de raad van bestuur van Telecom Italia zal Telefonica meer recht hebben op 2 van de 15 zitjes. 'Ik ben tevreden met het akkoord', dat 'een fase van onzekerheid' afsluit, zo verklaarde de Italiaanse minister van Telecommunicatie Paolo Gentiloni in een communiqué.

Telecom Italia is de op vier na grootste telecomonderneming van Europa en de grootste van Italië.

foto www

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud