Telenet behaalt eerste juridische overwinning

Telenet behaalde gisteren een eerste juridische zege in zijn poging alsnog een rol te spelen bij de overname van acht Waalse kabeltelevisieaanbieders. Telenet viel uit de boot tijdens de overnamestrijd, maar denkt benadeeld te zijn geweest ten gunste van twee andere Waalse kabelaars (ALE en Brutélé).

(tijd) Drie kandidaten bekampten elkaar de voorbije maanden voor de overname van de acht Waalse kabeltelevisiebedrijven die samen zo'n 670.000 gezinnen bedienen: Telenet, twee andere Waalse kabelaars (ALE en Brutélé) en de Luxemburgse kabelgroep Altice. De keuze voor exclusieve overnamegesprekken viel, mede om politieke redenen, op de tandem ALE en Brutélé.

De zaak leek beklonken: diverse raden van bestuur van de acht betrokken bedrijven zetten de voorbije dagen al het licht op groen voor dergelijke gesprekken. Er liep wel nog een klacht van Telenet bij de Raad van State, maar daar werd niet meteen een uitspraak verwacht. Telenet stapte naar de Raad omdat het van mening is dat de selectiecriteria in de loop van het proces zodanig gewijzigd werden dat ALE en Brutélé daar voordeel uit haalden.

Kort geding

Maandag kwam er verrassend een kort geding van Telenet bij. Met het dossier voor de Raad van State in de hand vroegen de advocaten van het Mechelse bedrijf de rechter bij hoogdringendheid tussenbeide te komen. Telenet wil zo vermijden dat het hele dossier al in kannen en kruiken is wanneer er een uitspraak valt bij de Raad.

Gisteren ging de rechtbank van eerste aanleg van Namen in op alle vragen van Telenet. De acht kabelbedrijven moeten alle beslissingen in het dossier, met terugwerkende kracht tot 1 augustus, betekenen aan Telenet. Voor nieuwe besluiten moet dat gebeuren binnen de dag. Er geldt een dwangsom van 5 miljoen euro per inbreuk.

Na de betekening heeft Telenet 15 dagen de tijd om een juridische actie te starten. Zolang er geen uitspraak is geldt de opschorting van de betrokken beslissing. De rechter oordeelde dat de verkopers in gebreke bleven door Telenet niet te informeren. Daardoor diende het bedrijf cruciale beslissingen bijvoorbeeld via de pers te vernemen. Het was gisteravond niet duidelijk hoe het dossier nu verder moet. In elk geval staat het volgens onze informatie vast dat Telenet beslissingen die in zijn nadeel uitvallen, zal aanvechten. Daardoor zal de verkoopprocedure stilvallen. Waarschijnlijk zullen de verkopers in beroep gaan. Ook dat betekent onzekerheid voor het dossier.

BB

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud