Advertentie

Telenet en Interkabel definitief akkoord

©BELGA

Telenet en Interkabel hebben hun voorakkoord omgezet in een definitieve overeenkomst. Het akkoord bevat een overnameprijs van 427 miljoen euro. Dat is 7 miljoen euro meer dan wat Belgacom bood. De kansen van de telecomgroep om de bijna 800.000 tv-klanten van de koepel van de vier Vlaamse kabeltelevisiebedrijven binnen te halen, zijn daarmee serieus geslonken.

Duco Sinckinghe, de gedelegeerd bestuurder van Telenet, haalt zijn slag thuis in het Interkabel-dossier. (foto: belga)

(tijd) - Het verhaal gaat terug tot november vorig jaar. Toen sloot Telenet een voorakkoord met Interkabel over de overname van de tv-klanten en het verwerven van extra gebruiksrechten op de netten van de alliantieleden. Interkabel is goed voor een derde van de Vlaamse tv-markt op de kabel. Telenet heeft de rest in handen. De afronding van het akkoord afgelopen nacht betekent dan ook dat Telenet de enige speler wordt op de Vlaamse tv-kabel, terwijl het al overal breedband en internet aanbiedt.

Belgacom zag die belangrijke versterking van rivaal Telenet niet graag gebeuren. Het kwam dan ook in het verweer. Eerst door, tot nu toe vergeefs, een reeks gerechtelijke procedures aan te spannen. Eerder deze maand volgde dan een niet-bindend tegenbod. Belgacom liet de Interkabel-leden weten 420 miljoen euro op tafel te willen leggen voor de tv-klanten en het gebruiksrecht.

Twijfel

Dat is 70 miljoen meer dan wat Telenet vorig jaar beloofde. De beduidend hogere prijs zaaide twijfel bij de aandeelhouders van de vier kabelbedrijven. Dat zijn 102 Vlaamse gemeenten. De twijfel werd nog versterkt door het feit dat de 70 miljoen extra meteen bij het afsluiten van een overeenkomst naar de gemeenten zou gaan.

Het tegenbod van Belgacom leek tot een impasse te leiden. Want Interkabel wees Belgacom niet meteen de deur, maar ging ook niet op het voorstel in. De alliantie kaatste de bal naar Telenet. Het Mechelse bedrijf liet echter formeel weten zijn bod niet te zullen optrekken. Mogelijk was dat een tactische zet van het kabelbedrijf.

Vorige week bleek evenwel dat Telenet en Interkabel, ondanks de schijnbare impasse, toch een uitweg zochten. De gesprekken, die deze week erg intens waren, leidden tot een doorbraak. Telenet werkte een pakket uit waarvan de waarde 427 miljoen euro bedraagt. Dat bevestigt Interkabel in een persbericht. Telenet vermeldt in zijn communiqué geen concrete overnameprijs, maar wel dat het bedrag, exclusief een aantal activa, 8,3 keer de bedrijfskasstroom (ebitda) van Interkabel bedraagt.

Druk

Dat Telenet meer biedt, is deels ook het gevolg van de grote druk waaronder het bedrijf stond. ‘Interkabel maakte zeer duidelijk dat er meer geld op tafel diende te komen’, zegt een bron.

Telenet trekt het bedrag dat meteen bij het afsluiten van de transactie wordt betaald op van 170 naar 230 miljoen euro. Samen met de 180 miljoen die gespreid wordt over 38 jaar geeft dat 410 miljoen. Daarbij komt nog 17 miljoen euro voor de overname van onder meer een dertigtal personeelsleden van het Antwerpse Integan.

Telenet staat in voor alle exploitatie- en investeringskosten gedurende de eerstvolgende 38 jaar. De kabelmaatschappijen blijven eigenaar van de netten en voeren investeringen en onderhoud uit in opdracht van Telenet.

Alle klanten blijven verder genieten van analoge televisie en het digitale aanbod van Indi, het zusterbedrijf van Interkabel voor digitale tv. Vrij snel zal ook interactieve televisie van Telenet beschikbaar zijn voor de Interkabel-klanten, meldt Interkabel in zijn persbericht. Telenet zou voor het einde van dit jaar zijn diensten uitrollen in het Interkabel-gebied.

Voor de formele afronding van het akkoord is het wachten op de goedkeuring van de gemeenten en de algemene vergaderingen van de intercommunales. Zij hebben daarvoor tijd tot eind september.

Belgacom

Belgacom kan nog terugslaan met een nieuw bod. Maar bij Interkabel is afgesproken dat geen kans meer te geven. ‘Het voorstel van Belgacom is niet bindend en dus onzeker. Bovendien willen de meeste gemeenten dat er toch nog concurrentie blijft tussen twee volwaardige infrastructuren (Belgacom en Telenet). Die concurrentie is de beste garantie voor de tarieven en de kwaliteit’, zegt een insider.

'Binnen de raden van bestuur bestaat de vaste overtuiging dat de verschillende gemeenten deze overeenkomst ondersteunen en dat de samenwerking met Telenet de beste keuze is', stelt Interkabel.

Belgacom plant niet onmiddellijk een hoger tegenbod, verklaarde Philippe Neyt, directeur fusies en overnames van de telecomgroep, aan Trends. De groep wil eerst een boekenonderzoek bij Interkabel doen, alvorens haar bod eventueel te verhogen. Neyt verwondert zich erover dat Interkabel blijft weigeren om een open marktbevraging te organiseren over de transfer van zijn abonnees, wat de basiseis is van Belgacom in de rechtszaken tegen Interkabel.

Rechtszaken

Telenet hangen nog gerechtelijke procedures boven het hoofd die Belgacom inleidde bij de Raad van State en de rechtbank van eerste aanleg. Maar vooraleer deze instanties zich over de kwestie uitspreken, zijn Telenet en Interkabel waarschijnlijk al lang gefusioneerd.

Over schadeclaims die uit de rechtszaken kunnen voortvloeien, maakten Telenet en Interkabel duidelijke afspraken. 'De schade is voor Telenet, maar Interkabel neemt wel de eerste 10 miljoen euro voor zijn rekening', stelt Wim Dries, ondervoorzitter van Interkabel. Als de schadeclaim hoger is dan 20 miljoen euro, legt Interkabel nogmaals 10 miljoen euro bij. De koepel van de vier kabelbedrijven staat met andere woorden borg voor maximaal 20 miljoen euro.

BB/SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud