Telenet lanceert hd-televisie op 1 december

Telenet lanceert op 1 december High Definition televisie (HDTV) en neemt concurrent Belgacom in snelheid. HDTV biedt kijkers een beeld dat tot vijf maal scherper is dan de huidige digitale beelden van Telenet. Het is, na de introductie van kleurentelevisie en interactieve digitale televisie, de volgende grote stap in de evolutie van het televisielandschap.

(tijd) - Het hd-aanbod van het Mechelse bedrijf is in eerste instantie nog beperkt. Het basispakket, momenteel bestaande uit amper twee zenders (National Geographic Channel HD en de cultuurzender Exqi) kost 5 euro per maand. Het filmkanaal Prime One en sportkanaal Prime Sport zullen ook onmiddellijk in HD uitgezonden worden. Om de hd-signalen thuis te ontvangen is een HD-digirecorder nodig. Die wordt, in tegenstellingen tot andere toestellen voor interactieve digitale televisie, enkel te huur aangeboden vanaf 10 euro per maand. 'Om de instapdrempel laag te houden.'

Het aanbod is onmiddellijk toegankelijk voor alle klanten. Bij Belgacom zal dat in eerste instantie slechts voor 60 procent van de Belgische bevolking zijn.

'We verwachten dat wij een stimulans geven aan de zenders om meer in HD te gaan doen', zegt Jo Van Gorp, bij Telenet verantwoordelijk voor Residential Marketing. 'De olympische spelen in 2008 zullen volledig in HD opgenomen worden en dat zal een belangrijke impuls zijn.' Momenteel worden er bij VTM bijvoorbeeld al series, zoals Aspe, opgenomen met HD-camera's maar een zender moet ook heel wat andere apparatuur aanpassen om HD-compatibel te zijn. Van Gorp verwacht tegen midden 2008 heel wat veranderingen.

Telenet verwacht tegen de kerst al 'enkele duizenden' HD-boxen geinstalleerd te hebben.

Belgacom is ondertussen ook volop bezig de voorbereidingen te treffen om HDTV in de eerste helft van 2008 op de markt te brengen. De voorbije 3,5 jaar investeerde het bedrijf 350 miljoen euro om de capaciteit van het netwerk te verhogen om extra diensten, zoals HDTV, te kunnen aanbieden.

In de Verenigde Staten en Japan is HDTV al geen uitzonderlijk fenomeen meer. Europa loopt op dat vlak achter en in Belgie is Telenet de eerste grote speler die HDTV introduceert. Euro 1080, dat televisie via satelliet aanbiedt, was de pionier en ondertussen is ook INDI, het digitale platform van de Vlaamse kabeltelevisiebedrijven Integan, Interlectra, PBE en WVEM, op kleine schaal bezig met tv-kanalen in hoge definitie.

Uit studies blijkt dat er in Belgie tegen eind 2008 ongeveer 1,8 miljoen televisietoestellen die klaar zijn voor HD-beelden te ontvangen, zullen zijn. Dat betekent dat er bijna in 1 van de 2 televisiekijkende gezinnen een dergelijk toestel voorhanden zal zijn.

Jan De Schamphelaere

jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud