Telenet verhoogt prijs kabeltelevisie

Telenet verhoogt morgen de prijs van zijn tv-abonnement met ruim drie procent. De prijsverhoging komt neer op 3,92 euro per jaar of 33 cent per maand voor een analoog kabelabonnement, dat vanaf morgen 159,2 euro kost. Digitale abonnees betalen vanaf morgen 147,36 euro per jaar.

(tijd) Dat schrijft de Standaard dinsdag. Die prijs ligt 3,63 euro per jaar of 30,2 cent per maand hoger dan het huidige tarief. In die jaarprijs zit ook een vergoeding voor auteursrechten, waarvan de prijs niet wordt verhoogd. Daardoor blijft de totale prijsstijging voor de eindgebruiker beperkt tot zowat 2,5%.

Voor de klanten van het Leuvens-Brusselse UPC, dat onlangs werd overgenomen door Telenet, zijn de prijsverhogingen groter. De Leuvense UPC-klanten moeten ook nog eens een hogere auteursrechtenvergoeding betalen, waardoor ze in totaal 12,6 euro per jaar (1,05 euro per maand) meer zullen betalen.

Volgens woordvoerder Stefan Coenjaerts past Telenet zijn prijzen aan aan de levensduurte, al geeft hij toe dat de verhoging groter is dan de inflatie, die momenteel 1,4% bedraagt. 'We rekenen ook de hogere kosten door waarmee we zelf geconfronteerd worden', zegt Coenjaerts, 'onder meer voor de aankoop van televisieprogramma's.' De prijsverhogingen leveren Telenet jaarlijks 7,4miljoen euro extra inkomsten op. Na aftrek van inflatie houdt de kabelgroep daar zowat 3,3 miljoen van over.

Omdat analoge kabeldistributie door de overheid beschouwd wordt als een basisdienst, moet Telenet voor elke prijsverhoging de toelating krijgen van de federale Prijzencommissie. Die toelating kreeg het bedrijf begin vorig jaar, voor een periode van twee jaar. Volgens Coenjaerts liet ze ruimte voor een ruimere prijsverhoging dan Telenet in de praktijk heeft doorgevoerd.

Telenet koos ervoor om zijn prijsverhogingen over 2006 en 2007 te spreiden. Precies een jaar geleden werd de prijs van een kabelabonnement al eens met 2,9% verhoogd. Bovendien kwam er ook nog eens een verhoging bij van de vergoeding voor auteursrechten, waardoor de jaarprijs met ruim 10 euro steeg. Daarvóór was het van 2002-2003 geleden dat Telenet zijn prijzen nog eens optrok, maar toen ging het ook om een forse en omstreden verhoging met ongeveer 25 procent.

De jongste prijsverhoging is opmerkelijk in het licht van de recentelijk aangekondigde plannen voor een kapitaalvermindering, met een bijbehorende uitkering voor de aandeelhouders van 8 euro per aandeel. Maar het is niet zo dat de klanten daarvoor nu het gelag betalen, zegt Coenjaerts. 'Deze prijsverhoging was immers al langer gepland.' Telenet zegt dat het geen plannen heeft om de prijzen voor telefonie en internet op te trekken.

De kabelmaatschappijen van de zuivere intercommunales zeggen voorlopig geen plannen te hebben voor een prijsverhoging. Het Limburgse Interelectra trok de prijs vorig jaar met 8 euro per jaar op. Bij het Antwerpse Integan dateert de jongste verhoging van oktober 2004.

foto belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud