'Topadvocaat in mogelijke zaak tegen Google'

©� Ramin Talaie/Corbis

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft topstrafpleiter Sanford Litvack aangetrokken in het kader van een mogelijke antitrustzaak rond de hangende advertentiedeal tussen Google en sectorgenoot Yahoo!. Dat meldt de Wall Street Journal. Het nieuws toont volgens de krant aan dat het de overheid menens is met het opstarten van een mededingingszaak tegen Google.

(tijd) - Gedurende weken hebben Amerikaanse advocaten getuigen verzameld en dagvaardigingen uitgestuurd om een zaak tegen de gecontesteerde advertentiedeal hard te maken. Litvack, mededingingscommissaris tijdens de ambtstermijn van Jimmy Carter, werd gevraagd om het bewijsmateriaal te onderzoeken en eventueel een zaak voor te bereiden, aldus bronnen bekend met het dossier. Het is volgens de krant voorlopig nog niet duidelijk of het ministerie van Justitie enkel de advertentiedeal viseert of bredere aspecten van Google's deel in de advertentiemarkt wil aanpakken.

Tegenkanting

In juli kondigden Google en Yahoo! een overeenkomst aan waarbij Google het recht zou verwerven om advertenties en promoties op de Yahoo'-website te plaatsen en de inkomsten te delen. Google kan hogere tarieven aanrekenen dan Yahoo!. Aartsrivaal Microsoft en de Association of National Advertisers, waarin onder meer Wal-Mart en General Motors zetelen, zijn fel gekant tegen de alliantie.

'Een dergelijke overeenkomst zal de tarieven opdrijven, de concurrentie doen afnemen en te veel macht in de handen leggen van de internetbedrijven', klinkt het. Tezamen zijn Google en Yahoo! goed voor ongeveer 80 procent van de zoekacties op het internet. De waarde markt van online reclame wordt geschat op 65 miljard dollar.

Google van zijn kant stelt dat het vrijwillig de implementatie van de overeenkomst heeft uitgesteld om de Amerikaanse overheid de kans te geven de implicaties van de deal in te schatten. 'Het zou voorbarig zijn de overeenkomst te verbieden alvorens hij in werking is gesteld en iedereen de impact ervan kan inschatten.'

Google en Yahoo! zochten toenadering tot elkaar na het mislukte bod van Microsoft op Yahoo!. Jerry Yang, ceo van Yahoo!, stelde dat het contract met Google tot 800 miljoen dollar per jaar zou kunnen bijdragen tot de omzet.

Stijn Demeester

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud