Advertentie

Universal/BMG wil Britney Spears offeren voor Europa

De platenfirma's Universal en BMG hebben de Europese Commissie voorgesteld afstand te doen van de back catalogue van enkele van hun belangrijkste artiesten, onder wie Britney Spears en Bryan Adams. Zo hopen de platenfirma's het licht op groen te krijgen voor hun geplande fusie.

(belga) Universal en BMG, respectievelijk filialen van de concerns Vivendi en Bertelsmann, hebben volgens goede bronnen aan de Europese Commissie voorgesteld om aanzienlijke troeven van de hand te doen. Zo zou BMG twee labels opofferen: Zomba, dat onder meer Britney Spears, Bryan Adams en de Backstreet Boys in de portfolio heeft, en 19 Music, dat het werk van de Spice Girls en Annie Lennox bezit.

De Europese Commissie moet beoordelen of een fusie tussen BMG en Universal tot een dominante marktpositie voor de nieuwe groep zou leiden. De concentratie in de sector zou vooral de onafhankelijke labels schade kunnen berokkenen. Impala, de belangenvereniging van de independents, bleef vrijdag voorzichtig. "Het zou ons verbazen mocht de Commissie een oplossing goedkeuren die enkel desinvesteringen omhelst", reageerde adjunct-secretaris-generaal Helen Smith.

Het geplande huwelijk tussen Universal en BMG werd aangekondigd in september vorig jaar. Met de operatie is een bedrag van ongeveer 1,63 miljard euro gemoeid. Na een eerste onderzoek stelde de Commissie in december dat de fusie "ernstige twijfels doet rijzen wat betreft de negatieve gevolgen voor de concurrentie op deze reeds zeer geconcentreerde markt". Ze besloot een diepgaand onderzoek te starten, dat in totaal vijf maanden in beslag kan nemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud