Vakbonden: 'Kortzichtig en ontoelaatbaar'

De vakbonden bij de openbare omroep vinden het besparingsplan zoals het nu voorligt, ontoelaatbaar. De raad van bestuur maakte maandagavond de intentie bekend om 279 medewerkers te laten afvloeien. De komende dagen volgt er overleg met de vakbonden.

(belga) - "Als het huidige plan wordt doorgevoerd, is dat een zeer slechte zaak voor het medialandschap in Vlaanderen", zegt Herman De Backer van ACV. "Er zal onvermijdelijk een impact zijn op de programmatie. De VRT kan onmogelijk hetzelfde werk blijven doen met 279 mensen minder."

Volgens Luc Vandenhoeck van ACOD kiest de openbare omroep voor een kortzichtige strategie. "Waarom wordt de lopende beheersovereenkomst niet gewoon uitgevoerd terwijl er wordt nagedacht over structurele oplossingen op lange termijn?", vraagt hij zich af.

De komende dagen wordt het plan doorgenomen met de vakbonden, maar die laten nu al weten dat de maatregelen die nu voorliggen, voor hen geen optie zijn. "We hopen op goede onderhandelingen, maar het is duidelijk dat wij ons hier niet bij neerleggen", besluit Vandenhoeck.

Volgende week maandag volgt een onderhoud tussen de raad van bestuur en de bonden. Pas daarna neemt de raad een besluit. "Er volgen wellicht geen stakingsacties vooraleer die beslissing er is", zegt Brigitte Parisis van VSOA. De bonden geven echter wel aan dat er plannen in de steigers staan voor de periode na de definitieve beslissing. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud