Veiling mobiele licenties in september

Vincent Van Quickenborne ©Photo News

Minister van Telecommunicatie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigt dat de mobiele licenties in september worden geveild. De regering, die de voorwaarden vandaag goedkeurde, rekent tot 2021 op 540 miljoen euro inkomsten uit de mobiele licenties.

(tijd) - De eerste in de rij is een licentie voor UMTS (3G), de voorganger van LTE (4G) waarmee de overheid bleef zitten na de veiling in 2001. Proximus, Mobistar en KPN namen toen drie van de vier licenties voor hun rekening. Telenet oordeelde dat een vierde speler in België niet rendabel kon worden en bleef aan de kant.

Vandaag heeft het kabelbedrijf dankzij de koppelverkoop echter voet aan mobiele grond gekregen. Behalve Telenet heeft ook de Waalse kabelaar Voo interesse.

De licentie wordt eerst met 15 megahertz (MHz) bandbreedte aangeboden en kost minstens 80 miljoen euro. Valt de interesse tegen, dan daalt de prijs en bandbreedte tot 40 miljoen (5 MHz). Proximus, Mobistar en KPN betaalden negen jaar geleden 150 miljoen euro voor 14,8 à 15 MHz. Die licenties worden tot 2021 verlengd voor 430 miljoen euro.

4G

Naast de 3G-licentie biedt de overheid ook vijf 4G-licenties aan, vier voor LTE en een voor WiMAX, een andere technologie voor mobiel breedband. Twee LTE-licenties kosten elk 15 miljoen euro, de twee andere 20 miljoen euro per stuk. De WiMAX-licentie kost ten minste 25 miljoen euro, maar Van Quickenborne verwacht daar geen kandidaten.

Van Quickenborne trekt in juni op roadshow naar onder meer naar Parijs en Londen om buitenlandse bedrijven warm te maken voor de mobiele licenties. 'De komst van een vierde mobiele speler past in mijn digitaal plan dat bepaalt dat tegen 2015 een op de twee Belgen mobiel moet surfen', zegt Van Quickenborne.

SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud