Verdere privatisering Belgacom

Als een oranje-blauwe coalitie wordt gevormd, staat een verdere privatisering van de telecomoperator Belgacom op het programma. Dat moet het pad effenen voor een fusie of een alliantie met een sectorgenoot, is te horen bij liberalen en christendemocraten.

(tijd) Informateur Didier Reynders (MR) organiseerde vrijdag een rondetafel met de gedelegeerd bestuurders van Belgacom, De Post en de NMBS. Vooral Belgacom staat voor veranderingen als een regering zonder socialisten wordt gevormd.

Van de Vlaamse liberalen is al geweten dat ze het meerderheidsbelang van de staat in Belgacom willen afbouwen. Het staat letterlijk in hun verkiezingsprogramma: 'Open VLD wenst dat een nieuw strategisch en industrieel partnership de staat vervangt als referentieaandeelhouder'.

In september 2006 kreeg Belgacom van de regering overigens al de opdracht een partner te zoeken en 'structurele participaties' aan te gaan. Dat liet premier Guy Verhofstadt (Open VLD) toen weten in een reactie op speculatie over contacten tussen Belgacom en het Nederlandse KPN.

En nu wordt ook in CD&V-kringen gepleit voor een 'ontstaatsing' van Belgacom, al is het nog geen officieel partijstandpunt. Vanuit een marktlogica is het volgens CD&V wel duidelijk dat de overheid haar meerderheidsbelang in Belgacom moet afbouwen. Dan pas kan er werk worden gemaakt van een fusie of een alliantie. Belgacom en KPN zouden samen vanop de Beneluxmarkt beter hun mannetje kunnen staan in Europa, luidt het.

België is een van de weinige landen in Europa waar de staat nog de meerderheid van de historische telefoonmaatschappij in handen heeft. In West-Europa is dat enkel nog het geval in Luxemburg en Noorwegen. Andere staten bouwden hun belang grotendeels of helemaal af.

België verkocht in 1995 de kleine helft van Belgacom voor 1,82 miljard euro aan een groep buitenlandse telecomspelers. Het resterende belang van 53,5 procent in het belbedrijf is nu, tegen de beurskoers van gisteren, 6,1 miljard euro waard.

Indien de staat aandelen verkoopt, mag de opbrengst niet worden ingeschreven in de begroting. Het geld mag wel naar schuldafbouw gaan. De Vlaamse socialisten van de sp.a gaven er de voorbije jaren de voorkeur aan de meerderheid in Belgacom te behouden, in ruil voor een continue stroom dividendinkomsten. Die kunnen als ontvangsten in de begroting worden geboekt. Vorig jaar streek de staat voor 342 miljoen euro dividenden op.

WVDV/BB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud