Voetbalbod Belgacom-VRT-RTBF (voorlopig) te laag

©Photo News

De Profliga heeft haar beslissing over de toekenning van de televisierechten voor het Belgische voetbal uitgesteld tot vrijdag. Een bod van ruim 45 miljoen euro ligt onder de verwachtingen van de alliantie van de profclubs.

(tijd) - De tv-rechten voor het Belgische voetbal werden aangeboden in zeven loten. Een deel slaat op de rechtstreekse uitzending van de wedstrijden voor de betaalzenders en een ander deel op de samenvattingen en de magazines voor het open net.

De rechten waren de voorbije drie jaar in handen van Belgacom, dat 36 miljoen euro per seizoen betaalde. De telecomgroep heeft samen met de VRT en de RTBF voor de komende drie jaar gemiddeld 44,7 miljoen euro per jaar geboden voor de uitzendingen van de betaalzenders en de uitzendingen op het open net. Afzonderlijk boden de VRT en de RTBF 8 miljoen euro op de beelden voor de open netten. De openbare zenders gaven de liga daarnaast recht op publiciteit ter waarde van 1 miljoen euro.

Het bod van het Waalse betaaltelevisiebedrijf BeTV werd niet weerhouden omdat het niet voldeed aan een reeks fundamentele voorwaarden. De liga wou niet kwijt om welke punten het ging. BeTV stelt in een persbericht dat het, door het aan de kant blijven van Telenet, enkel een bod kon doen voor het Franstalige gedeelte van het land en niet voor het hele land zoals de liga eist.

Telenet besliste niet deel te nemen omdat het door het beroep van Belgacom niet zeker is of de exclusiviteit zou hebben op de tv-rechten. De beroepsprocedure wordt morgen ingeleid. Een uitspraak wordt pas binnen enkele maanden verwacht.

BeTV vroeg de liga daarom om de procedure te verlengen tot na de uitspraak van het Hof van Beroep. De liga ging niet in op het verzoek.

Net als BeTV en Telenet brachten VMMa (VTM, 2BE en JIM), RTL-TVi en SBS Belgium (VT4 en VijfTV) evenmin een bod uit.

Hervorming

De raad van bestuur van de Profliga, die de belangen van het betaalde voetbal in België behartigt, oordeelde dat de totale opbrengst van 45,7 miljoen euro niet voldoet aan de verwachtingen. 'Door de competitiehervorming hebben we het voetbalproduct opgefrist. De kwaliteit stijgt door het kleinere aantal clubs, het play-offsysteem en de matchen die tijdens de kerstperiode worden gespeeld. De commerciële waarde is groter dan wat wordt geboden', zei Ivan De Witte, de voorzitter van de Profliga, op de persconferentie. De Witte verwees voorts ook naar de rechten in het buitenland die meer opleverden. De liga mikte volgens haar topman op minstens 50 miljoen euro per seizoen.

Omdat de verwachtingen niet werden ingelost, besliste de liga om pas vrijdag de knoop door te hakken. Dat wil niet zeggen dat de partijen hun biedingen kunnen verhogen of dat nieuwe spelers op het toneel kunnen verschijnen. Aan de procedure wordt niet getornd. De leden van de liga, de achttien eersteklasseclubs, kunnen nu in alle rust overleggen over hun beslissing vrijdag.

Volgens De Witte waren er maandag al clubs te vinden voor de huidige biedingen. 'Het gaat om een wezenlijke vooruitgang tegenover drie jaar geleden. We zijn zeker niet sceptisch. Het is niet abnormaal dat de beslissing niet van de eerste keer wordt genomen, het gaat over de drie seizoenen over een bedrag van meer dan 130 miljoen euro.' De voorzitter sloot de persconferentie op de positieve noot: 'We hebben in het dossier zo veel hindernissen genomen. Deze zullen we ook nemen.'

Vier opties

Vrijdag kan het volgens De Witte nog alle richtingen uit. De raad van bestuur kan beslissen in te gaan op de gekende biedingen. Zij kan echter ook beslissen om een nieuwe tender uit te schrijven of om een procedure per opbod te lanceren. In dat geval dagen er mogelijk nieuwe spelers op.

Een vierde mogelijkheid is dat de liga beslist om de rechten helemaal niet toe te kennen. Een weinig realistisch scenario, aangezien dat zou betekenen dat er de volgende drie seizoenen geen Belgisch voetbal op tv zou te zien zijn. 'De liga heeft het recht om de rechten niet toe te kennen', hield De Witte vol.

De Profliga maakte zich vooraf sterk dat de procedure waterdicht is en dat er geen betwistingen meer mogelijk zijn zoals drie jaar geleden. De enveloppes met de biedingen werden geopend in de aanwezigheid van twee deurwaarders en de liga laat zich voorts bijstaan door twee advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in het mededingingsrecht. De Witte verwacht zich niettemin aan procedures. 'Die kunnen we niet vermijden.'

Reacties

Belgacom wou geen commentaar geven op de beslissing van de liga. De telecomgroep wil zich pas vrijdag over het dossier uitspreken, als de procedure is afgerond.

Telenet stelt dat de situatie niet is gewijzigd. 'Er is nog altijd geen duidelijkheid over wat we zouden kunnen bieden. No change of plans', luidde het bij het Mechelse kabelbedrijf. Als de liga een nieuw lastenboek zou uitschrijven, zal Telenet de situatie herbekijken.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud