Vrouwen in bestuursraden nog steeds witte raven

©Lieven Van Assche

Het aantal vrouwen in de raden van bestuur van de grootste Europese bedrijven stagneert, behalve in Scandinavië. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het European Professional Women’s Network, naar de grootste 300 bedrijven in Europa (gebaseerd op de FTSEUROFIRST 300 Index).

De zaal waar de raad van bestuur van Belgacom vergadert (Foto Lieven Van Assche)

(tijd) - Ondanks een lichte vooruitgang bengelt België in de staart van de ranglijst. Bij het onderzoek op basis van de jaarverslagen van 2004 hadden de Belgische bedrijven 4,2 procent vrouwelijke bestuursleden. Twee jaar later was dat 5,8 procent. Enkel Belgacom haalt het lijstje van uitschieters met minstens drie vrouwen in de raad. Daar zijn vijf van de zestien bestuursleden vrouwen. Drie van hen zijn bestuursleden aangewezen door de Belgische staat als grootaandeelhouder.

België kent dus te weinig vooruitgang om bij de middenmoters gerekend te worden. In die landen zitten gemiddeld 6 tot 15 procent vrouwen in de raden van bestuur, zoals bijvoorbeeld in onze buurlanden. Helemaal ver verwijderd is ons land van de percentages die in Scandinavië opgetekend worden. Noorwegen verstevigt zijn leiderspositie en gaat van 22 procent vrouwen naar 28 procent. Dat de overheid er vanaf dit jaar oplegt dat in een raad van bestuur minstens 40 procent vrouwen moeten zitten, is daar niet vreemd aan.

Bij de grootste 300 Europese bedrijven zit een tiental Belgische. Wanneer de hele Bel20 wordt bekeken, na de benoemingen in het voorjaar van 2007, ligt de Belgische score op 7,8 procent. Belgacom blijft de uitzondering. Elders gaat het om een of twee vrouwen. Bij acht Bel20’ers zit geen vrouw in de raad van bestuur.

Lees meer dinsdag in de krant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud