VRT-bonden dreigen met acties

Foto Photonews

De drie vakbonden van de VRT leggen een alternatief besparingsplan op tafel. Als de directie niet akkoord gaat, dreigen ze met acties.

(tijd) - 38,9 miljoen euro besparen in plaats van 65 miljoen euro, en het aantal geplande ontslagen terugdringen van 279 naar 75. Dat leggen de drie vakbonden van de VRT - ACOD, ACV en VSOA – op tafel als alternatief voor het draconische besparingsplan van gedelegeerd bestuurder ad interim Piet Van Roe. Dat meldt De Morgen.

De ‘blinde besparing’ van Van Roe dreigt volgens de bonden ‘onherstelbare schade toe te brengen’ aan de VRT. Ze zou ‘het hart en de ziel’ van de openbare omroep breken.

Het besparingsplan van Piet Van Roe is niet alleen bij de bonden omstreden. Twee weken geleden had de raad van bestuur zware reserves geuit bij een eerste versie van het plan. Ze vond dat de directie al te fors snoeide in het aanbod van de openbare omroep. De raad vroeg toen om de efficiëntie-oefening nog een keer over te doen, en buigt zich morgen buigen over een tweede versie van het plan.

Voor de zitting zullen de bestuurders ook van de vakbonden een becijferd tegenvoorstel ontvangen. De bonden willen in tegenstelling tot de directie niet aan het aanbod tornen, en willen vooral bezuinigen op het management en de externe facturen. Als er toch wordt doorgegaan met het oorspronkelijke plan van Van Roe, dreigen ze met acties.

Volgens waarnemers is er weinig onderhandelingsruimte. Vorige week raakte bekend dat de Vlaamse regering bij de begrotingscontrole 300 miljoen euro extra moet vinden. Bovenop de besparingen die al werden doorgevoerd, onder andere bij de VRT. In politieke kringen is al te horen dat de discussie niet zal gaan over het te besparen bedrag, maar de manier waarop de besparing het best gerealiseerd kan worden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud