VRT schrapt 150 banen

©Photo News

Door een nieuw besparingsplan zullen 150 banen sneuvelen bij de openbare omroep VRT. Woordvoerster Diane Waumans bevestigt woensdag het cijfer dat eerder bekend raakte. Het gaat evenwel niet om naakte ontslagen.

(belga) - Over drie jaar zullen 150 mensen niet vervangen worden. Op de VRT-radio laat topman Dirk Wauters weten dat dit geen impact mag hebben op de kwaliteit.

De VRT wil zelf 71,5 miljoen euro besparen. daarvoor kijkt het deels naar het personeelsbestand dat nu instaat voor 40 procent van de kosten van de VRT. De 150 posities die moeten verdwijnen over drie jaar zullen 'via verschuivingen en vacatures die niet ingevuld worden' bereikt worden, aldus Waumans. 'Dertig procent van het besparingsplan wordt gerealiseerd door besparingen op het personeel.'

De besparingen zijn volgens Waumans nodig door de recessie en het huidige financiële klimaat. De besparing wordt door de VRT zelf gerealiseerd om de onafhankelijkheid te behouden, luidt het.

Topman Dirk Wauters liet op de VRT-radio woensdagmiddag verstaan dat de besparingen geen impact mogen hebben op de kwaliteit die de openbare omroep aanbiedt. Waumans bevestigt. 'Investeringen worden teruggedraaid en de productiekosten moeten dalen maar de kwaliteit willen we zo goed mogelijk behouden', luidt het. De VRT wil een sterk intern productiehuis behouden, aldus de woordvoerster, maar 'daar zal zuiniger mee omgesprongen moeten worden'.

Volgens Waumans zal in het kader van de besparingen ook het uitzendschema nader bekeken worden.

Om 14.30 uur zal Wauters zijn besparingsplan voorleggen aan de vakbonden van de VRT. Het gaat om dezelfde presentatie die het management woensdagochtend en de raad van bestuur maandagavond voorgeschoteld kregen. Het plan behelst enkel nog maar de grote lijnen van de besparing.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud