VRT-zenderpark komt in Noorse handen

©Photo News

De VRT gaat voor de privatisering van zijn zenderpark in zee met de Noorse firma Norkring, zeggen bronnen dicht bij het dossier. Norkring haalde het van de Franse groep TDF. De beslissing is een nieuwe stap in de digitalisering van de Vlaamse ether. Maar het toekennen van frequenties voor het gebruik van die ether is nog niet voor meteen.

(tijd) - De afsplitsing van het zenderpark van de VRT en de geleidelijke overdracht ervan naar een privépartner zijn een onderdeel van een driestappenplan van de Vlaamse regering om het gebruik van de ether voor digitale omroepuitzendingen te stimuleren. De Vlaamse regering is de eigenaar van de VRT.

De andere stappen zijn de uitschakeling van de analoge etheruitzendingen, wat een maand geleden gebeurde, en het toekennen van digitale frequenties aan marktspelers, wat nog geen feit is. Dat laatste zal trouwens nog even op zich laten wachten. De Vlaamse en de federale overheid twisten immers over het gebruik van de frequenties. Vlaanderen wil ze inzetten voor digitale omroep, terwijl de federale regering ze eerder wil benutten voor mobiele breedbandtoepassingen. Het BIPT, de telecomregulator, vecht bovendien een besluit van de Vlaamse regering over de frequenties aan. Er zijn discrete contacten in een poging alle plooien in der minne glad te strijken. 

Om de markt eerlijk te organiseren besloot de overheid het zenderpark, dat nodig is voor de digitalisering van de ether, in handen te geven van een neutrale partij. In de laatste lijn bleven er nog twee kandidaten over: het Franse TDF, de gedoodverfde winnaar, en het veel kleinere Norkring. Uiteindelijk viel de keuze op de speler uit Noorwegen. Op welke gronden dat gebeurde is nog niet duidelijk. De VRT wil geen commentaar kwijt. De keuze wordt ook maar pas definitief wanneer volgende week de periode voorbij is waarbinnen TDF eventueel de beslissing juridisch kan aanvechten. Maar een bron bij TDF acht de kans daartoe klein.

Norkring krijgt negen VRT-zendmasten met bijhorend vastgoed in handen, maar ook een aantal andere locaties waar de omroep huurder is. Eén van de negen masten is die in Sint-Pieters-Leeuw. De bekende toren aan de Reyerslaan maakt geen onderdeel uit van het zenderpark.

De intrede gebeurt geleidelijk. In een eerste fase neemt Norkring een minderheidsbelang dat later stijgt naar 75 procent min één aandeel. De VRT behoudt dan een kwart plus één aandeel maar moet dat pakket later doorschuiven naar de Vlaamse overheid, meer bepaald de overheidsholding Participatiemaatschappij Vlaanderen.  

Waar TDF de grootste uitbater van zenderparken in Europa is, geldt Norkring als een van de kleinste spelers. Het bedrijf is een filiaal van de Noorse telecomoperator Telenor. Norkring ontstond uit de openbare omroep van het Scandinavische land, heeft ruim 100 mensen in dienst en haalt een omzet van ongeveer 90 miljoen euro. De onderneming heeft nu slechts één buitenlandse activiteit: het verdelen van digitale radioprogramma's voor de BBC in Europa. Maar het bedrijf heeft besloten in te zetten op buitenlandse expansie. 

De VRT, die nog maar net een nieuw besparingsplan met banenverlies goedkeurde, mag het geld van de verkoop aan Norkring enkel inzetten om zijn rijk archief te digitaliseren. Daarover zijn destijds afspraken gemaakt met de Vlaamse regering.  

Bert Broens
 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud