Advertentie

Winst Nokia keldert met 90 procent

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De Finse gsm-producent Nokia heeft in de eerste drie maanden van het jaar een nettowinst van 122 miljoen euro gehaald. Dat is tien keer minder dan de 1,22 miljard euro van dezelfde periode in 2008. Analisten hadden op een daling met 80 procent tot 232 miljoen euro gerekend.

(tijd) - De nettowinst komt daardoor uit op het laagste peil sinds 1996. De omzet nam met 27 procent af tot 9,3 miljard euro, eveneens onder de analistenprognose van 9,8 miljard euro.

De Finse groep verkocht 19 procent minder gsm's dan in het eerste kwartaal van 2008 en 18 procent minder dan in het vierde kwartaal. Het marktaandeel bleef wel stabiel op 37 procent. In het high-end segment van de smartphones ervaart Nokia een stevige concurrentie van de iPhone van Apple en de BlackBerry van Research In Motion.

Het aandeel Nokia schiet op de beurs van Helsinki desondanks tot 10 procent hoger. Volgens waarnemers zaten de slechte resultaten al in de koers en trekken beleggers zich op aan de relatief optimistische vooruitzichten. De gsm-bouwer verwacht stabiele tot licht hogere volumes in het tweede kwartaal, terwijl het marktaandeel moet toenemen. Ook de margevoorspellingen voor de mobilofoondivisie, de belangrijkste van Nokia, blijven intact.

Bovendien laat de financieel directeur van Nokia in een interview met Bloomberg verstaan dat hij vanaf het tweede kwartaal meer visibiliteit verwacht. 

De prognoses voor de netwerkactiviteiten zijn minder goed. Nokia verwacht voor die tak een omzetdaling van 10 procent in 2009, terwijl het eerder nog uitging van een terugval met 5 procent.

In een reactie op de recessie kondigde Nokia eerder al een besparing van 700 miljoen euro tegen eind 2010 aan en werden 1.700 banen geschrapt. Eerder vandaag liet de groep nog weten dat het 1.000 werknemers bereid heeft gevonden om vrijwillig te vertrekken. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud