Aandeel Agfa-Gevaert onder druk

Jo Cornu, gedelegeerd bestuurder Agfa-Gevaert (foto belga) ©BELGA

Agfa-Gevaert verliest op Euronext Brussel flink wat terrein. De onzekerheid over een mogelijke verwatering bij de kapitaaloperatie blijft op het aandeel wegen.

(tijd) - Vrijdag verloor het aandeel 3,6 procent en maandagmiddag gaat er zo'n 6 procent van af. Eerder op de dag liep het verlies zelfs op tot 7,9 procent.

Vrijdag vroeg Agfa's management in een brief aan de aandeelhouders in De Tijd om de raad van bestuur meer flexibiliteit te geven om het maatschappelijk kapitaal te verhogen. Op die manier wil het bedrijf kunnen inspelen op overnameopportuniteiten en de financieringsbronnen kunnen diversifiëren.

Het bedrijf gaf niet aan welke vorm een kapitaaloperatie zou aannemen, maar gaf aan dat het met 'een financieel instrument, zoals een converteerbare obligatie' zou kunnen gebeuren. Agfa wil de ruimte krijgen om het maatschappelijk kapitaal tot 140 miljoen euro te verhogen.

Het is niet uitgesloten dat de kapitaaloperatie de bestaande aandeelhouders met een verwatering opzadelt. Die onzekerheid doet het aandeel geen deugd.

MEDIVISION

Verder rapporteerde MediVision, een Israëlisch beeldvormingsbedrijf waarin Agfa-Gevaert een belang van 15,6 procent aanhoudt, zijn resultaten van het boekjaar 2009. De cijfers worden in grote mate beïnvloed door het verlagen van het belang in de Amerikaanse dochter Ophthalmic Imaging Systems (OIS) van 56 tot 35 procent en verkoop van het 63%-belang in het Duitse CSS Pawlowski aan OIS.

Het feit dat MediVision OIS noch CSS langer consolideert, resulteert in een meer dan halvering van de omzet van 14,4 tot 6,4 miljoen dollar. Het operationeel verlies klokte af op 33.000 dollar, tegen een verlies van 2,75 miljoen euro in 2008. Het nettoverlies ging van 3,3 tot 2 miljoen euro.

MediVision plande om te fuseren met zijn dochter OIS, maar dat project werd in juni afgeblazen omwille van de hoge kosten die een fusie met zich mee brengt. Het Israëlisch bedrijf noteert op Euronext Brussel. De laatste koers dateert van donderdag, -1,6% tot 0,60 euro.

Afga rapporteert woensdag voorbeurs zijn jaarresultaten.

Sebastien Rousseau

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud