Advertentie

Aandeel Agfa koerst flink hoger na goede eerstekwartaalcijfers

Agfa-Gevaert zag in het eerste kwartaal de nettowinst verdubbelen van 20 tot 41 miljoen euro. De analisten mikten op een daling tot 11 miljoen euro. De verrassend hoge winst is te danken aan de kapitaalopbrengst van 16 miljoen euro uit de verkoop van Agfa's belang in de afvalverwerker Indaver. Daarnaast vielen de reorganisatiekosten met 8 miljoen euro veel lager uit dan de verwacht 15 tot 25 miljoen euro.

(tijd) De omzet kwam uit op 786 miljoen euro. Dat is 3 procent minder dan in het eerste kwartaal van 2006. Exclusief wisselkoerseffecten was er een lichte omzetstijging van 0,4 procent. De grondstoffenprijzen wogen opnieuw sterk op de resultaten. De zilver- en aluminiumkosten lagen respectievelijk 21 en 20 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. Agfa wist dit gedeeltelijk te compenseren met een betere productmix, meer rendabele diensten en besparingen. De verkoop-, algemene en administratieve kosten bedroegen 24,4 procent van de omzet tegen 25,6 procent in het eerste kwartaal van 2006. Agfa wil tegen 2008 de jaarlijkse kosten met 250 miljoen euro verminderen.

Gedelegeerd bestuurder Marc Olivié verklaarde dat de groep op schema zit om de opsplitsing in drie onafhankelijke ondernemingen tegen het einde van het jaar af te ronden.

De analisten reageerden vrij positief op de resultaten. Siddy Jobe van Bank Degroof was verrast door de hoger dan verwachte operationele winstmarges van alle drie de divisies (Graphics, HealthCare en Specialty Products). Bart Jooris van Fortis en Dirk Saelens van KBC Securities vonden het positief dat Agfa niet ontgoochelde. 'De positieve signalen doen hopen dat er een herstel komt in de tweede jaarhelft', zei Saelens.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud