Agfa bevestigt vertrouwen in topman Verhoeven

©Photo News

De raad van bestuur van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert heeft voorzitter Ludo Verhoeven gevraagd om ook de functie van Chief Executive Officer, of gedelegeerd bestuurder, uit te oefenen.

(tijd) - De bestuursraad van het bedrijf uit Mortsel wil zo de nadruk leggen op de operationele verbeteringen van de groep. In het derde kwartaal boekte Agfa-Gevaert zoals verwacht een omzet van 788 miljoen euro.

"In het licht van de recente prestaties van de onderneming heeft de raad van bestuur beslist om absolute prioriteit te verlenen aan de operationele verbeteringen, waarvoor sterk leiderschap vereist is," klinkt het in een persbericht. Agfa kondigt daarom een aantal verschuivingen in de top van het bedrijf aan.

Zo wordt Ludo Verhoeven (foto) gevraagd om ook de taak van gedelegeerd bestuurder op zich te nemen. Sinds het vertrek van gedelegeerd bestuurder Marc Olivié in juni had voorzitter Ludo Verhoeven de operationele leiding over de groep op zich genomen. Verhoeven, die tot 2005 al gedelegeerd bestuurder was van de beeldvormingsgroep, zit sinds midden dit jaar ook het directiecomité voor.

In afwachting van een nieuwe topman voor de afdeling HealthCare neemt Albert Follens de leiding van deze divisie voor zijn rekening. Follens staat nu aan het hoofd van de afdeling Materials, maar wordt daar opgevolgd door Joze Verdonck. Daarnaast creëert Agfa ook een "speciaal comité van bestuurders" dat de activiteiten van de groep nauwer moet opvolgen. Het comité bestaat uit Ludo Verhoeven, Fred Chaffart en Jo Cornu.

De cijfers die Agfa-Gevaert voor het derde kwartaal had bekendgemaakt liggen in de lijn der verwachtingen. De omzet steeg met 0,3 procent tot 788 miljoen euro. Als wisselkoerseffecten worden meegerekend daalde de omzet wel met 2,1 procent. De recurrente bedrijfswinst (rebit) kwam uit op 25 miljoen euro, een daling met 44,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Agfa leed in het derde kwartaal een nettoverlies van 14 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was de groep al voor 8 mijoen euro in het rood gegaan.

De afdeling Graphics zag haar omzet met 2 procent slinken tot 400 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst viel met een vijfde terug tot 13,4 miljoen euro. Agfa Health Care kende een 5,6 procent lagere omzet van 319 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst zakte 74,3 procent lager tot 6,4 miljoen euro. Specialty Products was in het derde kwartaal goed voor een 17 procent hogere omzet van 69 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst daalde met 11 procent tot 7,3 miljoen euro.

Voor het vierde kwartaal mikt Agfa-Gevaert op een winst en omzet die in de lijn liggen met dezelfde periode vorig jaar. Voor de eerste helft van 2008 houdt Agfa Graphics rekening met de impact van de drupa-vakbeurs in juni. Drukkers hebben de neiging hun bestelling uit te stellen tot na dit vierjaarlijkse evenement, waarschuwt de beeldvormingsgroep. Als gevolg van de vertraging van de marktintroductie van wordt verwacht dat Graphics in 2009 rendabel zal worden.

Voor HealthCare verwacht Agfa in het vierde kwartaal een ebit-marge boven de 10 procent. De marges van Specialty Products zouden dit jaar dan weer tussen de doelmarges van 12 tot 15 procent liggen..

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud