Agfa overweegt juridische acties in dossier AgfaPhoto

Jo Cornu, kersvers gedelegeerd bestuurder van Agfa-Gevaert, denkt eraan juridische acties te ondernemen in het dossier AgfaPhoto. Het dossier blijft het bedrijf zelfs drie jaar na de verkoop van zijn filmrolletjes achtervolgen. 'Ik ben ervan overtuigd dat Agfa in het dossier correct heeft gehandeld. Maar dat de kopende partij dat ook deed, daar heb ik mijn twijfels bij. Wij hebben tot nu toe altijd defensief gespeeld. We onderzoeken nu of we zelf in het offensief kunnen gaan.'

Het verhaal van AgfaPhoto begon bijna drie jaar geleden, toen Agfa de verlieslatende filmrolletjesdivisie verkocht aan een bedrijf rond de Duitse zakenman Hartmut Emans. Een paar maanden na de verkoop, in mei 2005, vroeg AgfaPhoto het faillissement aan. Bij Agfa werd daar met onbegrip op gereageerd, omdat de bedrijfstak bij de verkoop als 'levensvatbaar' werd bestempeld, ondanks de dalende omzet in de analogefilmpjesbusiness.

Wat er precies misgelopen is bij AgfaPhoto, is nog altijd onduidelijk. Sommige Duitse media schreven al dat Emans mogelijk de schuldige is en het bedrijf probeerde leeg te zuigen, onder meer door activa zoals de merknaam door te sluizen naar een persoonlijke holding. Maar feit is wel dat Agfa veelal als de boeman wordt afgeschilderd en dat er onder andere in Frankrijk en Duitsland claims lopen tegen het bedrijf.

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud