Analisten bezorgd over vooruitzichten

De analisten maken zich in hun eerste commentaren - voor de conference call - zorgen over de toekomst van Option. Het vooruitzicht voor de marges in het vierde kwartaal valt hen zwaar tegen.

(tijd) - Option mikt voor het vierde kwartaal op een omzet van 90 miljoen euro. Dat is in lijn met de verwachtingen. De vooropgestelde marge van 9 procent, exclusief niet-recurrente items, valt echter zwaar tegen. Daarmee komt het vooruitzicht van een ebit-marge over het hele boekjaar van 12 procent in gevaar.

Analist Nico Melsens van KBC Securities vreest door de toevoeging 'exclusief niet-recurrente items' dat er in het vierde kwartaal nog meer niet-recurrente kosten zullen volgen.

'Het bedrijf zit middenin een transitie van een business met hoge marges naar een markt met lage marges. Het bedrijf is daar duidelijk nog niet klaar voor. Option is de voorbije jaren gigantisch gegroeid en de organisatie/structuur van de onderneming is niet gevolgd.'

Melsens wijst er op dat de zwakke cijfers niet aan een vertraging binnen de sector te wijten zijn. Sierra Wireless en Novatel zullen dit jaar ruime groeicijfers laten zien, terwijl Option blijft steken op om en bij de 15 procent.

Ook Geert Smet, analist bij het beleggingsblad De Belegger, vergelijkt met de concurrentie. Option heeft zich te lang op de datakaarten gefocust en is te laat op de trein van de inbouwmodules gesprongen . 'De concurrenten Sierra Wireless en Novatel zijn de eerste leveranciers van de grote laptopbouwers als HP en Dell, terwijl Option daar pas op de tweede plaats komt. Bij Acer is Option wel een eerste leverancier maar deze fabrikant richt zich vooral op de consumentenmarkt.'

"Dead Money"

De analist heeft geen vertrouwen in het management. 'Callewaert laat nooit het achterste van de tong zien, hij geeft nooit iets toe.' Wat als de oprichter van Option de dagelijkse leiding uit handen zou geven? 'Dan wordt het bedrijf de speelbal van speculanten en zal het heel snel worden verkocht.' Smet ziet overigens enkel een overnamedossier het aandeel van Option terug hoger duwen.

Hij raadt de beleggers af om in Option te stappen. 'Het is een belegging met een hoog risico en weinig stijgingspotentieel. Op het aandeel valt geen koersdoel meer te kleven. Het is 'dead money' voor de komende jaren.'

Smet wijst er verder op dat de slinkende marktkapitalisatie van Option grote institutionelen stilaan aan de kant zal houden. 'En zij duwen nu eenmaal het aandeel omhoog.' Melsens handhaaft zijn verkoopadvies en koersdoel van 8 euro.

Bij Bank Degroof zal Siddy Jobe zijn koersdoel voor Option met minstens 3 euro verlagen en het 'houden'-advies herbekijken.

Sebastien Rousseau

sebastien.rousseau@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud