Antivirusupdate doet computers crashen

©Photo News

De Amerikaanse internetbeveiliger McAfee heeft met een update van antivirussoftware wereldwijd tienduizenden computers, die draaien op Windows XP, in de war gebracht. In België zouden in de bedrijven alleen 55.000 computers de bewuste update hebben binnengehaald.

(tijd) - De problemen doen zich voor op de pc’s en werkstations met het besturingssysteem Windows XP die Service Pack 3 (SP3) gisterennamiddag installeerden. Door de update beschouwt de virusscanner het bestand svchost.exe als besmet. De computer reageert met een zogenaamde 'reboot loop' of het steeds opnieuw heropstarten.

In België raakten tienduizenden computers in de war. Secutec, de McAfee-specialist uit Aartselaar, stelt bij zijn klanten vast dat 25.000 van de 450.000 werkstations de misleidende update hebben binnengehaald. 'Het kon veel erger. Gisterennamiddag, van 17 tot 23 uur, hebben we onze grootste klanten opgebeld en gewaarschuwd dat ze de update niet mochten binnenhalen', zegt Geert Baudewijns, de algemeen directeur van Secutec. Zo'n update gebeurt in de meeste gevallen automatisch om middernacht.

Baudewijns schat dat in heel België zowat 55.000 zakelijke computers in de problemen raakten. Zijn bedrijf heeft zowat 45 procent van de McAfee-markt in België in handen.

Naast de bedrijven en de overheden kunnen ook particulieren problemen ondervinden. Baudewijns raadt hen aan de DAT5959-update van McAfee te downloaden. Wie zijn computer sinds gisteren nog niet opstartte, zet de internetverbinding best uit als hij zijn computer aanzet. Een rechtermuisklik op het schildicoon van McAfee onderaan rechts toont onder 'Info(rmation)' welke update het laatst werd binnengehaald. Wie DAT5957 of lager ziet staan, zit safe. De internetverbinding kan dan weer aan. Staat DAT5958 toch al om de computer, dat moet die eraf gehaald en vervangen worden door DAT5959 (op de site van McAfee).

McAfee heeft de bewuste update DAT5958 ondertussen van zijn site verwijderd en een nieuwe versie (DAT5959) online gezet. De beursgenoteerde onderneming excuseert zich bij zijn klanten. Volgens het bedrijf zou minder dan een halve procent van zijn particuliere en zakelijk klanten geraakt zijn door het probleem. McAfee geeft in zijn jaarrapport niet aan hoeveel klanten het telt. De omzet bedroeg vorig jaar 1,9 miljard dollar.

De microbloggingsite Twitter werd gisteren overspoeld door klachten over McAfee. In de VS meldden verschillende universiteiten en ziekenhuizen problemen te ervaren.

Secutec biedt op zijn site een cd aan om de update ongedaan te maken. 'Grote klanten met 3.000 tot 4.000 computers schakelden het poetsteam in om alle computers op te starten met de cd. Hun IT-departementen kunnen dat alleen niet bolwerken', aldus Baudewijns.

SR

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud