Advertentie

Apple en Cisco bereiken akkoord over naam 'iPhone'

De Amerikaanse technologiegroepen Apple en Cisco hebben een akkoord bereikt over het gebruik van de naam iPhone. Apple zal dus zijn nieuwe product, een combinatie van een mobiele telefoon en een iPod, onder de merknaam iPhone op de markt mogen brengen.

(tijd) Apple stelde op 9 januari zijn langverwachte nieuwe hebbeding voor: de iPhone, een digitale muziekspeler die ook dienst doet als intelligente telefoon.

Maar dat was zonder Cisco, de fabrikant van netwerkapparatuur, gerekend. Bleek dat Cisco al sinds 2000 de rechten op het merk iPhone bezit voor zijn VoIP-telefoons (voice over internet protocol). Cisco besliste Apple te dagvaarden.

Gisteren kondigden beide partijen aan dat ze tot een minnelijke schikking zijn gekomen in de betwisting. Ze gaan de merknaam iPhone vootaan delen. Ze erkennen elkaars handelsmerk- en eigendomsrechten en gaan zelfs de mogelijkheden van een samenwerking op het vlak van interoperabiliteit onderzoeken. Beide mogen als gevolg van het akkoord wereldwijd onbeperkt gebruik maken van de merknaam.

Apple zat erg met de zaak verveeld. De naam iPhone sluit immers perfect aan bij andere succesproducten van de computer- en mp3-bouwer: iMac, iPod en iTV.

Apple denkt in 2008 ongeveer 10 miljoen exemplaren van de iPhone aan de man te brengen. Dat komt overeen met slechts 1 procent van de totale markt, maar Apple beseft dat de gsm-markt al zeer matuur is en dat het op die markt zal moeten opboksen tegen giganten als Nokia en Motorola.

Van zijn iPod verkocht Apple al meer dan 90 miljoen stuks. LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud