Advertentie

Apple en eBay doen beter dan verwacht

De iPod Nano, een van de succesnummers van Apple. ©EPA

De kwartaalresultaten van de techbedrijven Apple en eBay, die woensdag na de slotbel op Wall Street zijn gepubliceerd, overtreffen de analistenverwachtingen. De nettowinst van Apple nam toe tot 1,2 miljard dollar, bij eBay viel de winst terug met 22 procent tot 357 miljoen dollar.

(tijd) - Apple haalde in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 08-09 een nettowinst van 1,2 miljard dollar of 1,33 dollar per aandeel. De omzet kwam uit op 8,16 miljard dollar. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van 1,08 dollar en een omzetcijfer van 7,95 miljard dollar.

Het bedrijf profiteerde vooral van gestegen verkopen van de iPod, de uiterst succesvolle draagbare mp3-speler. Door nieuwe designs voor de iMac-computers en de iPod shuffle slaagde Apple erin de verkopen ook na de eindejaarsperiode op peil te houden.

Analisten en beleggers kijken overigens met spanning uit naar nieuwe productlanceringen van Apple in juni. Gezegd wordt dat de groep dan op de proppen komt met een nieuwe iPhone en een nieuwe iPod Touch, wat de verkopen opnieuw moet stimuleren.

De vooruitzichten voor omzet en winst in het derde kwartaal zijn bij Apple traditioneel conservatief. De winst moet tussen 0,95 en 1 dollar per aandeel uitkomen, de omzet tussen 7,7 en 7,9 miljard dollar. 

EBay

Bij de veilingwebsite eBay zakte de nettowinst in het eerste kwartaal met 22 procent tot 357 miljoen dollar of 28 cent per aandeel. Een jaar geleden was dat nog 34 cent. Zonder eenmalige items kwam de winst per aandeel uit op 0,39 dollar, en daarmee overtreft eBay de analistenprognose van 0,34 dollar. 

De omzet viel met 8 procent terug tot 2,02 miljard. Analisten hadden op 1,95 miljard gerekend. EBay liet vorige week nog weten dat het van plan is om Skype, de dienst die telefonie via het internet verzorgt, naar de beurs te brengen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud