Apple-topman Steve Jobs neemt ziekteverlof

Steve Jobs (Foto AFP) ©AFP

Steve Jobs, de ceo van computerfabrikant Apple, zet om gezondheidsredenen tijdelijk een stap opzij. Hij gaat met ziekteverlof tot in juni. De dagelijkse leiding wordt overgenomen door Tim Cook. Dokters spreken over een mogelijke verwijdering van de pancreas van Jobs.

(tijd) - Dat maakte Apple bekend in een persbericht.

Jobs zal wel betrokken blijven bij grote strategische beslissingen binnen Apple.

Jobs maakte eerder deze maand bekend dat hij behandeld wordt voor een voedingsstoornis van hormonale oorsprong. In 2004 werd de Apple-topman succesvol behandeld voor pancreaskanker, maar op de Apple-events van vorig jaar leek hij sterk vermagerd.

In behandeling van de kanker werden delen van de pancreas verwijderd in 2004. Dokters spreken nu over een totale verwijdering van het orgaan, om een 'lek in de pancreas' te vermijden. In dat geval riskeert Jobs een zware vorm van diabetes te krijgen. Een levenslange behandeling met insuline moet dan de suikerspiegel op peil houden.

Steve Jobs, een van de mede-oprichters van Apple in 1976, keerde in 1997 terug aan het hoofd van de groep en maakte van de verlieslatende computerfabrikant Macintosh een bloeiend bedrijf. Hij focuste op stijlvol design en gemakkelijk gebruik. Mede hierdoor werden de iPod en de iPhone enorme succesnummers.

Hoe belangrijk de charismatische topman is voor Apple, maakte een incident medio 2008 duidelijk. Toen kelderde de koers van Apple nadat een in memoriam van Jobs foutief op de schermen van persagentschap Bloomberg verscheen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud