'Apple vervalste documenten over aandelenopties'

Het aandeel van de computergigant Apple kreeg woensdagochtend op de Amerikaanse beurs rake klappen. Het aandeel verloor na enkele uren 4,4 procent maar ondertussen herstelde het aandeel zich reeds. Aanleiding voor de plotse daling was een bericht van The Recorder, een juridische publicatie uit San Francisco, waaruit blijkt dat er vervalste documenten zijn aangetroffen waarmee Apple zich schuldig maakte aan het antidateren van aandelenopties voor zijn managers.

(belga) Apple is maar een van de bijna tweehonderd bedrijven in de VS die ervan verdacht worden opties voor het personeel te hebben geantidateerd. Bij deze praktijk werden aandelenopties zogezegd toegekend op een moment dat het aandeel op een dieptepunt noteerde, waardoor de winst bij het uitoefenen van de optie - het effectief kopen van het aandeel - maximaal was.

In juni startte Apple zelf een onderzoek naar eventuele misbruiken. In oktober luidde het dat het bedrijf vijftien gevallen van antidatering van opties had ontdekt, voor de periode tussen 1997 en 2002. Topman Steve Jobs zou geen begunstigde zijn geweest. Apple zei toen ook dat het "ernstige twijfels" had over de handelingen van twee vroegere directieleden. Mogelijk gaat het om financieel directeur Fred Anderson, die de computerfirma verliet de dag dat de resultaten van het interne onderzoek werden bekendgemaakt.

Apple maakte nog geen melding dat er hierbij ook belastende documenten werden aangetroffen. Maar die zijn er volgens The Recorder wel, zich beroepend op mensen vertrouwd met het onderzoek.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud