Advertentie
Advertentie

Beleggers LHSP vinden geen gehoor in VS

Een Amerikaanse rechtbank heeft zichzelf onbevoegd verklaard in een collectieve schadeclaim ten gunste van hoofdzakelijk Vlaamse beleggers in Lernout & Hauspie Speech Products (LHSP). Dat is onder meer goed nieuws voor Dexia Bank, dat door het Belgische gerecht verdacht wordt van mededaderschap aan de fraude bij LHSP.

(tijd) De gedupeerde beleggers hebben verschillende procedures lopen om te proberen hun verliezen te recupereren. In België zette onder meer het advieskantoor Deminor namens zijn cliënten een procedure in voor de burgerlijke rechtbank. 11.000 mensen, die met zijn allen 159 miljoen euro verloren aan LHSP, sloten zich aan.

In de VS starten enerzijds beleggers die hun LHSP-aandelen kochten op Nasdaq, anderzijds zij die werkten via de Europese Easdaq-beurs 'class action suits' op.

Enkele partijen - waaronder KPMG, de voormalige LHSP-bestuurders en FLV Fund - sloten al een dading in de Nasdaq-procedure. Dexia deed dat niet. De bank diende een 'motion to dismiss' in. Dat is een procedure om een rechtszaak onontvankelijk te laten verklaren. Maar dat werd twee keer afgewezen. De procedure ten gronde gaat binnenkort van start.

In de class action suit van de Easdaq-beleggers, die vooral voor de Vlaamse beleggers belangrijk is, heeft Dexia meer geluk: de motion to dismiss die enkele partijen indienden, werd daar wel ingewilligd. Rechter Patti B. Saris verklaarde zich onbevoegd in de zaak omdat de beleggers die hun LHSP- aandelen op Easdaq kochten, zo goed als allemaal Belgen zijn. Volgens de rechter moeten zij maar proberen hun gelijk te halen voor een Belgische rechtbank.

'Dit is een tegenslag', klinkt het bij het advieskantoor Deminor. 'De advocaten bekijken de mogelijkheden om in beroep te gaan.' Deminor vindt het niet kunnen dat de rechter in Massachusetts enkel bereid is de zaak van de Amerikaanse Nasdaq-beleggers te behandelen.

De uitspraak is goed nieuws voor Dexia, een van de verdachten in het strafonderzoek naar de fraude bij LHSP. De bank stapelde tot nog toe de tegenslagen op in het dossier, maar behaalt nu een juridische overwinning. Eerder behaalde Dexia ook al een belangrijke overwinning in een procedure ten gronde in Singapore.

LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud