Belgacom verhoogt tarieven voor oproepen naar Telenet-klanten

Belgacom gaat vanaf 12 augustus het tarief om te bellen van een vaste telefoon naar een Telenet-abonnee verdubbelen. Belgacom reageert hiermee op de vervijfvoudiging van de terminatietarieven door Telenet.

Telenet reageert furieus op de aankondiging van Belgacom. Telenet wijst erop dat zijn verhoging van de terminatietarieven werd goedgekeurd door het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT). Terminatietarieven worden aangerekend voor het afwikkelen van oproepen van andere operatoren op het Telenet-netwerk.

'Telenet voerde in het voorjaar eenzijdig een verhoging van meer dan 400% door van zijn terminatietarieven, die daardoor een peil bereiken dat vijf keer hoger ligt dan bij andere Europese vaste operatoren', zegt Belgacom. Als gevolg hiervan ziet Belgacom zich verplicht haar eindgebruikerstarieven voor oproepen naar Telenetklanten te verdubbelen. De tarieven voor de overgrote meerderheid van de gesprekken, dwz van Belgacom naar Belgacom en naar andere operatoren dan Telenet, blijven ongewijzigd.

Op grond van de wet op de handelspraktijken diende Belgacom een stakingsvordering in tegen de tariefverhoging van Telenet bij de Handelsrechtbank van Mechelen. Deze zaak is nog altijd hangende. Het BIPT heeft evenwel inmiddels beslist dat Belgacom verplicht is deze nieuwe terminatietarieven te betalen.

Belgacom zegt deze situatie te betreuren, omdat de beslissing van Telenet voor de eerste maal tot een uitzondering leidt op het principe van de wederkerigheid van de interconnectietarieven (tot op heden betaalden Telenet en Belgacom elkaar dezelfde prijs voor dezelfde dienst). Ook boet de nieuwe structuur enorm aan transparantie in. Telefoongebruikers weten immers niet of ze naar een Telenet-abonnee bellen of niet en hebben dus niet op voorhand zicht op de kosten van hun gesprek.

'Enkel een vonnis van de Handelsrechtbank van Mechelen kan een nieuwe wending geven aan dit dossier', zegt Belgacom.

- Lees ook het persbericht van Telenet .

- Lees ook het persbericht van Belgacom .

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud