Advertentie

Bijna 80% van alle e-mails is spam

Foto Hollandse Hoogte © /Hollandse Hoogte

Zo'n 79,5 procent van alle e-mails is momenteel spam. De grote verantwoordelijken voor deze spamgolf zijn de botnets, netwerken van zombiecomputers of computers die, zonder medeweten van de eigenaar, van op afstand worden bestuurd door cybercriminelen.

(belga) - Dat zegt anti-virusfabrikant Symantec. Het bedrijf ging de stand van zaken op de markt van de botnets na.

"De meest actieve botnets zijn Mega-D en Xarvester", verklaart Paul Wood van Symantec. "Het valt ook op dat er nu opnieuw evenveel spam circuleert als vóór het afsluiten van spamhost McColo. Het wordt nog meer dringen op de botnetmarkt dan vroeger en misschien wordt 2009 het jaar waarin het aantal spamberichten alle vorige records breekt", aldus Wood.

Botnets beschikken nu volgens Symantec over de capaciteit om per dag tot 100 miljard spamberichten wereldwijd uit te sturen en zich bliksemsnel aan te passen als ze beschadigd worden.

"Cutwail is nu al uitgegroeid tot het grootste botnet. Het gaat voorzichtig te werk om geen verdenkingen op zich te laden en slaagt erin om zijn formaat van meer dan een miljoen bots goed in stand te houden. Donbot, een nieuwkomer, staat qua omvang op de tweede plaats na Cutwail. Maar het aantal bots zegt niet alles. Mega-D is bijvoorbeeld maar half zo groot als Cutwail, maar verstuurt momenteel meer spam dan alle andere botnets en heeft zijn activiteiten onlangs zelfs nog opgedreven. Ook Xarvester dingt naar de titel van meest actieve botnet. Xarvester is nu nog een vrij klein, maar snelgroeiend botnet dat vernietigend zou kunnen uithalen, voorspelt Symantec.

"We mogen ook Rustock niet uit het oog verliezen en dan zijn er nog de twee nieuwe botnets, Gheg en Grum", besluit de antivirusproducent, die er op wijst dat de cybercriminelen jaarlijks een omzet van meer dan 100 miljoen Amerikaanse dollar boeken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud